Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική για την μετάλλαξη «Όμικρον» έδειξαν ότι ο ιός αυτός μεταδίδεται εύκολα σε όλους. Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη ωστόσο, προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Moderna.
«Τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης "Όμικρον" από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες μέχρι οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή «Όμικρον», ενώ δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα. Νομίζω ότι θα υπάρxει μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022 και πρόσθεσε ότι θα ήταν επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna σε ένα στοχευμένο εμβόλιο κατά της «Όμικρον», εφόσον υπάρχουν κι άλλα στελέχη του ιού.