Μητρικές δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 μπορούν να προστατεύσουν τους απογόνους από καρκίνο του μαστού

Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Cell and Developmental Biology, οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική διαφορά στα ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν μια διατροφή πλούσια σε έλαιο κανόλα, σε σύγκριση με τις μητέρες που έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε αραβοσιτέλαιο. η μητρική διατροφή που ήταν πλούσια σε ωμέγα 3 επηρέασε τις επιγενετικές αλλαγές σε ολόκληρο το γονιδίωμα στους απογόνους και τα δυνητικά διαμορφωμένα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης.

Ο Δρ. Ata Abbas, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Marshall, ηγήθηκε μιας ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια καθυστέρηση τριών εβδομάδων στη θνησιμότητα στα ποντίκια των οποίων οι μητέρες έλαβαν έλαιο κανόλα έναντι του αραβοσιτέλαιο. Τελικά, όλα τα ποντίκια ανέπτυξαν όγκους, αλλά αυτά που τρέφονταν με έλαιο κανόλα είχαν όγκους που ήταν βραδύτερα αναπτυσσόμενοι και μικρότεροι από τα ποντίκια που κατανάλωναν αραβοσιτέλαιο. Μεταφρασμένη σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα, η διάρκεια του προστατευτικού αποτελέσματος που συνδέεται με τη μητρική διατροφή θα ήταν ισοδύναμη με αρκετούς μήνες.

Η μελέτη συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που εξετάζουν τη σχέση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και της μειωμένης συχνότητας εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας.

Το ζήτημα της γονικής διατροφής και της μετάδοσης του αποτελέσματος μεταξύ των γενεών έχει γίνει ένα σημαντικό πεδίο έρευνας. Ωστόσο, ο τρόπος δράσης συχνά παραμένει, εν μέρει, αόριστος.

Η ερευνητική ομάδα της παρούσης μελέτης επικεντρώθηκε σε επιγενετικές πτυχές της διαγενεακής μετάδοσης για να εξηγήσει τον αναφερόμενο ρόλο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Η επιγενετική περιλαμβάνει αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που δεν συνδέονται με αλλαγές σε γενετικές αλληλουχίες. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν το σχεδιασμό απλών αλλαγών στη διατροφή που θα επέτρεπε τη μειωμένη εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, όχι μόνο για τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτήν τη διατροφή, αλλά και για τους απογόνους τους.

Η μελέτη διεξήχθη με χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη...