«Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών που ζουν στην Ελλάδα σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα δεκαετίες αργότερα, όταν πια θα γίνουν ενήλικες» επισημαίνει ο παιδίατρος -σύμβουλος γαλουχίας, Στέλιος Παπαβέντσης, σε ανακοίνωσή του με θέμα: «Οικονομική κρίση και βρεφική διατροφή» στο 10ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία θετικών αλλαγών στη διατροφή των βρεφών στη χώρα μας με την εφαρμογή των κατάλληλων πρακτικών οι οποίες θα αποτελέσουν το κλειδί για τη μείωση των συνεπειών της κρίσης στη δημόσια υγεία. Το «κλειδί» για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην υγεία του παιδικού πληθυσμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαβέντση, ο μητρικός θηλασμός.
«Παγκοσμίως ο μη θηλασμός ευθύνεται για: ένα εκατομμύριο θανάτους παιδιών τον χρόνο, για το 10% όλων των νοσημάτων παιδικής ηλικίας και για το 35% της παγκόσμιας παιδικής νοσηρότητας κάτω των 5 ετών μαζί με μητρική και παιδική υποθρεψία. Η μειωμένη νοσηρότητα είναι η άμεσα ευεργετική επίδραση του θηλασμού ενώ οι απώτερες ευεργετικές επιδράσεις είναι ο αυξημένος δείκτης νοημοσύνης και μείωση μη μεταδοτικών χρόνιων νοσημάτων. Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχει παντελής έλλειψη σοβαρής ενσωμάτωσης του μητρικού θηλασμού στις πολιτικές δημόσιας υγείας και ανάπτυξης της χώρας. Η προστασία, προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού απλά δεν υπάρχει στην ατζέντα των ιθυνόντων» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ Παπαβέντσης.
Παχυσαρκία και καρδιοπάθειες οι συνέπειες της κρίσης
Ιδιαίτερη ανησυχία για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην παιδική διατροφή αλλά και για τις μελλοντικές συνέπειές της εξέφρασε η παιδογαστρεντερολόγος και υπεύθυνη του εργαστηρίου κλινικής διατροφής του ΑΤΕΙ-Θ, Θωμαή Καραγκιόζογλου.
Τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους κρίσης και πείνας δείχνουν ότι άτομα που εκείνη την εποχή ήταν σε εμβρυική ή βρεφική ηλικία πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης με αυξημένη εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου και καρδιοπαθειών. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είμαστε ανήσυχοι σχετικά με τη σημερινή κρίση. Πολύ δε περισσότερο γιατί πρόσφατα δεδομένα, που αφορούν χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε κρίση πριν από το 2000, καταγράφουν ότι σε διάρκεια οικονομικών κρίσεων οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές και οι άνθρωποι προκειμένου να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, καταφεύγουν σε υδατάνθρακες και τροφές με απλή ενεργειακή αξία παραμελώντας την ποιότητα της τροφής , δηλαδή παραμελώντας να ενισχύσουν τον οργανισμό με βιταμίνες και με μικροθρεπτικά συστατικά όπως αυτά βρίσκονται στα φρούτα τα λαχανικά», ανέφερε στο ΑΜΠΕ η κ Καραγκιόζογλου.
Η πρόταση της κ Καραγκιόζογλου για την αποφυγή των επιπτώσεων της οφειλόμενης στην κρίση κακής παιδικής διατροφής στην ενήλικη ζωή είναι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.
«Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα διδάγματα που πήραμε ως χώρα για το πώς επιβιώνει ένας λαός σε εποχές κρίσης. Η χώρα μας επιβίωσε υιοθετώντας αυτή τη μεσογειακή διατροφή και ίσως θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το πρότυπο και να έχουμε στο νου μας τι μας περιμένει αν αγνοήσουμε την πρόκληση που βάζει η σημερινή οικονομική κρίση στη διατροφή των βρεφών» πρόσθεσε η κ Καραγκιόζογλου.