Μισή ώρα ύπνου ανακουφίζει από το άγχος

4239E5BB9A9E3EE3C2995F9D5143AF16.jpg

  Ένας χαλαρωτικός και αναζωογονητικός υπνάκος διάρκειας μισής μόλις ώρας μπορεί να «επιδιορθώσει» τις βλάβες που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου, υποστηρίζει μια νέα έρευνα γάλλων επιστημόνων.

Τριάντα λεπτά ύπνου αρκούν για να ανακουφίσουν από το στρες και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αποκαθιστώντας σε φυσιολογικά επίπεδα τα επίπεδα των ορμονών και των πρωτεϊνών.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν όσους εργάζονται σε βάρδιες και όσους υποφέρουν από αϋπνία, περιορίζοντας τις ζημιές που προκαλούνται από τις πολύ λίγες ώρες ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη.

«Τα δεδομένα που συλλέξαμε δείχνουν, ότι ένας υπνάκος μισής ώρας μπορεί να αντιστρέψει τις ορμονικές επιδράσεις από έναν κακής ποιότητας νυχτερινό ύπνο» ανέφερε ο καθηγητής Dr Brice Faraut από το πανεπιστήμιο Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité.

«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει, ότι ένας μικρής διάρκειας υπνάκος μπορεί να αποκαταστήσει τους νευροενδοκρινικούς βιοδείκτες και αυτούς του ανοσοποιητικού σε φυσιολογικά επίπεδα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στις ορμόνες και τον ύπνο σε μια ομάδα 11 υγειών ανδρών, ηλικίας από 25 έως 32 ετών, αναλύοντας δείγματα ούρων και σάλιου για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο περιορισμένος ύπνος και η μικρής διάρκειας ξεκούραση επηρέαζαν τα επίπεδα των ορμονών.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *