Μήπως τελικά το λίγο αλάτι μας κάνει κακό; Τα στοιχεία λένε όχι

Ζήσης Ψάλλας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει τη συμβουλή να περιορίσουν το αλάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή πρόσληψη νατρίου ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχουν αναφορές ότι το αλάτι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία. Σε ένα ερευνητικό άρθρο, οι συγγραφείς εξέτασαν εάν οι συμβουλές για χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου υποστηρίζονταν από ισχυρά στοιχεία. Η υπόθεση του άρθρου είναι ότι η τρέχουσα συμβουλή για περιορισμό της κατανάλωσης νατρίου στα 2,3 γραμμάρια την ημέρα είναι ανέφικτη για τους περισσότερους ανθρώπους μακροπρόθεσμα. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι τρέχουσες προσλήψεις νατρίου, που κυμαίνονται από 3-5 γραμμάρια την ημέρα, συνδέονται με τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή πρόωρο θάνατο. Και ότι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά αυξάνονται μόνο όταν οι προσλήψεις νατρίου είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από αυτό.

Είναι επικίνδυνο να καταναλώνουμε λίγο αλάτι;

Χρειαζόμαστε το νάτριο για να διατηρούμε βασικές σωματικές διαδικασίες όπως ο όγκος των υγρών και η σταθερότητα των κυττάρων. Τα επίπεδα νατρίου είναι ισορροπημένα μέσω ενός ευαίσθητου συστήματος ορμονών, χημικών διεργασιών και νεύρων για να διασφαλιστεί ότι το νάτριο απεκκρίνεται στα ούρα όταν είναι υπερβολικό.

Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για την υγεία της καρδιάς όταν έχετε πολύ χαμηλή πρόσληψη νατρίου. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι υπάρχει μια σχέση σχήματος J, όπου τόσο η χαμηλή όσο και η πολύ υψηλή πρόσληψη αυξάνουν τον κίνδυνο κακών αποτελεσμάτων. Η καμπύλη σχήματος J σε ορισμένες μελέτες για το αλάτι και την αρτηριακή πίεση μπορεί να εξηγηθεί από ζητήματα όπως το σφάλμα μέτρησης, η τυχαία διακύμανση, άλλες διαφορές (ηλικίας, φύλου, κατάσταση καπνίσματος ή κοινωνικοοικονομική κατάσταση), υπάρχοντα διατροφικά πρότυπα ή άλλα προβλήματα υγείας, αλληλεπιδράσεις μεταξύ μιας σημαντικής μείωσης νατρίου και των φυσιολογικών οδών του σώματος που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ή θα μπορούσε να εξηγηθεί με την αντίστροφη αιτιότητα, όπου τα άτομα που στρατολογήθηκαν στη μελέτη αναφέρουν χαμηλές προσλήψεις νατρίου επειδή λόγω υπέρτασης είχαν  ήδη συμβουλευτεί να ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι

Ενώ αναμένεται περισσότερη έρευνα για την εξήγηση των αποκλίσεων που σχετίζονται με μια καμπύλη σχήματος J, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου, σε σύγκριση με την υψηλότερη πρόσληψη, οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε ακόμη...