Μίνι μονάδα νεφρικής αποκατάστασης

D0034EB8BE74459079C77A0480AFB36F.jpg

  Ιταλοί επιστήμονες ανέπτυξαν για πρώτη φορά στον κόσμο ένα μηχάνημα τεχνητού νεφρού για αιμοκάθαρση (ή αιμοδιύλιση), το οποίο έχει μίνι διαστάσεις και απευθύνεται αποκλειστικά στα νεογέννητα μωρά, ακόμη και στα πιο μικρόσωμα, τα οποία πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και χρήζουν άμεσης θεραπείας.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη θεραπεία μωρών με οξεία νεφρική βλάβη. Τα υπάρχοντα μηχανήματα τεχνητού νεφρού έχουν σχεδιαστεί για ενήλικες και πρέπει να προσαρμόζονται κατά περίπτωση για χρήση από νεογέννητα και βρέφη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούντιο Ρόκο του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Νεφρών του Νοσοκομείου Σαν Μπαρτόλο της Βιτσέντζα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι η συσκευή τους μπορεί να εξυπηρετήσει μωρά και μικρά παιδιά βάρους δύο έως δέκα κιλών.

Η μίνι-μονάδα νεφρικής αποκατάστασης ήδη χρησιμοποιήθηκε για την επιτυχή θεραπεία ενός μωρού. Ένα κοριτσάκι που ζύγιζε μόλις 2,9 κιλά και γεννήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, έγινε το πρώτο στον κόσμο που, μετά από επιπλοκές στον τοκετό και τη συνακόλουθη νεφρική ανεπάρκεια, χρησιμοποίησε το νέο μηχάνημα επί 20 μέρες, έως ότου οι γιατροί μπόρεσαν να διακόψουν την τεχνητή υποστήριξη της λειτουργίας των νεφρών. Η φυσιολογική νεφρική λειτουργία αποκαταστάθηκε τελικά και το μωρό πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 50 μέρες.

Οι ιταλοί επιστήμονες επισήμαναν ότι τα υπάρχοντα μηχανήματα δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται σε παιδιά βάρους κάτω των 15 κιλών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, είτε λόγω απορρόφησης υπερβολικά πολλών υγρών από ένα παιδί (με συνέπεια την αφυδάτωση και την πτώση της αρτηριακής πίεσής του), είτε πολύ λίγων (με αποτέλεσμα την υψηλή πίεση και το οίδημα).

Η νέα συσκευή, με την ονομασία CARPEDIEM (Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency Machine), λύνει αυτά τα προβλήματα, καθώς, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρότερο καθετήρα, πράγμα που αποτρέπει τη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

Εκτιμάται ότι, σχεδόν ένα στα πέντε νεογέννητα χαμηλού βάρους (το 18%) εμφανίζει οξεία νεφρική βλάβη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας για τον ίδιο λόγο, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Άλλοι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν ότι ακόμη και με το νέο μηχάνημα η αιμοκάθαρση παραμένει μια δύσκολη και δυνητικά επικίνδυνη διαδικασία για τα μικρά παιδιά. Αν και τα υπάρχοντα μηχανήματα τεχνητού νεφρού έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το ποσοστό επιβίωσης αυτών των παιδιών κατά τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής τους κινείται γύρω στο 75%. Σε κάθε περίπτωση, το νέο ιταλικό μηχάνημα αποτελεί μία ευπρόσδεκτη προσθήκη στο υφιστάμενο «οπλοστάσιο» των γιατρών, όσον αφορά την αντιμετώπιση των νεφρικών βλαβών στα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *