Ο κίνδυνος από τα υπερανθεκτικά μικρόβια είναι πλέον υπαρκτός και αναδεικνύεται από ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiology. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, τα σπόρια του βακτηρίου Clostridioides difficile, ευρέως γνωστό ως C. diff, δεν επηρεάζονται καθόλου από τις υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίνης που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό σε πολλά νοσοκομεία.
Πιο συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες του χλωρίου δεν είναι πιο αποτελεσματικές στην καταστροφή των σπορίων όταν χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικό επιφανειών συγκριτικά με τη χρήση νερού.
Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί τη συχνότερη αιτία ασθένειας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητά του. Οι επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία σε περίπτωση μόλυνσης είναι κυρίως εντερικές, όπως διάρροια και κολίτιδα, ενώ προκαλεί ετησίως περίπου 29.000 θανάτους στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.500 στην Ευρώπη.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλινικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από κάποια ενδεχόμενη μόλυνση από το ανθεκτικό βακτήριο. Ως αποτέλεσμα, και με τα περιστατικά υπερβολικής χρήσης βιοκτόνων να συμβάλλουν στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, ζητούν επείγουσα έρευνα για την εύρεση εναλλακτικών στρατηγικών απολύμανσης, προκειμένου να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης σε κλινικά περιβάλλοντα.