Μικροοργανισμοί του στομάχου «ένοχοι» για το πάχος

 
Η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε ίσως δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει το σωματικό μας βάρος. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο Cedars – Sinai οι μικροοργανισμοί που διαβιούν στο έντερο και οι οποίοι μπορεί να ανιχνευτούν με την βοήθεια ενός αναπνευστικού τεστ ενδεχομένως να μπορούν να αποκαλύψουν στους γιατρούς πόσο επιρρεπές είναι ένα άτομο στην παχυσαρκία.


Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 792 άτομα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Ενδοκρινολογικής Εταιρίας Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism οι άνθρωποι των οποίων η ανάσα παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση αερίων υδρογόνου και μεθανίου είναι πιο πιθανό να έχουν και υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), καθώς και υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα τους.

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα που δείχνει έναν συσχετισμό ανάμεσα στα αέρια που ανιχνεύονται στην ανάσα και τα οποία προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα – και το βάρος του σώματος. Αυτός ο συσχετισμός θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας στην κατανόηση ενός από τα πολλά αίτια της παχυσαρκίας», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ruchi Mathur από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας της μη κερδοσκοπικής Κλινικής Cedars Sinai στο Λος Άντζελες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *