Μικρή ανάσα για τους καρκινοπαθείς

 
Τέλος στο μαρτύριο για χιλιάδες πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Υγείας. Η εμπλοκή με τη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων κατά σοβαρών παθήσεων οδηγείται προς εκτόνωση, έπειτα από συμφωνία που πέτυχε ο υπηρεσιακός υπουργός κ. Χρήστος Κίττας.


Η συμφωνία ανακουφίζει χρονίως πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα σκευάσματα της καθημερινότητας, τα οποία οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους, εάν τα βρουν. Διαβητικοί, πάσχοντες από άσθμα και καρδιοπαθείς είναι μερικές μόνον κατηγορίες ασθενών οι οποίοι συνεχίζουν τον Γολγοθά.

Ο κ. Κίττας ήρθε σε συμφωνία με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με φάρμακα για τον καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα. Η προμήθεια αναμένεται να ομαλοποιηθεί έως αύριο, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται με την παραγγελία και την παράδοση.

Στόχος του μέτρου, όπως αναφέρει το Έθνος, είναι να μην ταλαιπωρούνται χιλιάδες χρονίως πάσχοντες (εξωτερικοί ασθενείς), οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τα φάρμακά τους και δεν μπορούν να τα βρουν. Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται μόνον από τα νοσοκομεία, τα οποία, ωστόσο, αποφεύγουν να τα αγοράζουν, λόγω του υψηλού τους κόστους.

Ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν να προμηθευτούν ακριβά σκευάσματα από τα μέσα Μαΐου και οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους. Το αδιέξοδο για τους ασθενείς είναι πλήρες, καθώς ο νόμος απαγορεύει τη χορήγησή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η εμπλοκή με τη φαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο, παραμένει. Οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τα χορηγούν με πίστωση.

Διεκδικούν εξόφληση 340 εκατομμυρίων ευρώ, για συνταγές του ΕΟΠΥΥ που εκτελέστηκαν το 2011 και τον περασμένο Μάρτιο. Η κυβέρνηση προχώρησε τις τελευταίες μέρες σε εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές από τους φαρμακοποιούς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *