Μικρές συμβουλές για τις καλοκαιρινές διακοπές

Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, πάντα με καπέλο, ρούχα με ανοιχτά χρώματα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα.


Οταν κολυμπάνε τα παιδιά στην πισίνα, η παρουσία των μεγάλων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια, όμως, δεν σημαίνει υπερπροστασία.

Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Ασχετα από τον προορισμό, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα.

Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.

Ο εξοπλισμός στη θάλασσα…

Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία. Ποτέ να μην τα αφήνουμε κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες. Εάν ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια.

…και στο βουνό

Κατάλληλο ντύσιμο: Στην πεζοπορία, κατάλληλα υποδήματα και καπέλο. Στην ποδηλασία, κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια. Στο ράφτινγκ, εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος. Ολα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση και ελεύθερη πτώση πρέπει να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών. Να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός. Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά. Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά. Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, καθώς εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί. Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Στην εξοχή, μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια και γαϊδούρια, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται μεγάλη προσοχή, για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα. Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους. Τα παιδιά πρέπει να μένουν μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Οταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά. Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή, όπως μανιτάρια, κι ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν. Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας τους μάθουμε να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν όταν πέφτουν κεραυνοί.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *