Μία στις πέντε αυτοκτονίες αφορούν προβλήματα στενού συντρόφου

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας, και οι στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής, όπως η ανεργία, τα οικογενειακά προβλήματα και τα νομικά ζητήματα ήταν συνήθη μεταξύ των αυτοκτονιών που σχετίζονται με προβλήματα στενού συντρόφου. 

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι ακούν τον όρο προβλήματα οικείου συντρόφου και πηγαίνει το μυαλό τους κατευθείαν στη βία. Αυτό είναι ένα συστατικό των προβλημάτων στενού συντρόφου, αλλά δεν υπάρχει μόνο η βία» δήλωσε η Ayana Stanley, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η Stanley είναι υπεύθυνη υπηρεσιών δημόσιας υγείας και συντονίστρια του προγράμματος στο Τμήμα Πρόληψης Βίας του CDC. «Οι ρομαντικοί σύντροφοι μπορεί να βιώνουν διάφορα είδη στρεσογόνων σχέσεων, όπως γενική εχθρότητα, λογομαχίες και ζήλια», είπε. «Με την κοινή χρήση πόρων για την αναζήτηση βοήθειας, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι κάθε ζωή έχει αξία, υπάρχει ελπίδα και ότι η αναζήτηση βοήθειας είναι σημάδι δύναμης».

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς Βίαιου Θανάτου του CDC. Αυτή η βάση των δεδομένων συνδέει πληροφορίες σχετικά με το "ποιος, πότε, πού και πώς" από όλους τους τύπους βίαιων θανάτων σε 48 Πολιτείες (συν τα ελλιπή δεδομένα από τις υπόλοιπες πολιτείες) και παρέχει πληροφορίες για το γιατί συνέβησαν. 

Οι ερευνητές εξέτασαν 18 παράγοντες χωρισμένους σε κατηγορίες: ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία, για παράδειγμα εάν ο αποθανών αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας ή κατάχρηση ουσιών, στρεσογόνοι παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας, και οικονομικά προβλήματα και διαπροσωπική βία είτε ως θύμα είτε ως θύτης. Επίσης τα πρόσφατα σοβαρά εγκλήματα ή νομικά προβλήματα που μπορεί να συνέβαλαν στην αυτοκτονία.

Από τις 402.391 αυτοκτονίες Αμερικανών ηλικίας 18 ετών και άνω κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, το 20% αφορούσε προβλήματα στενού συντρόφου. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα άτομα ήταν μεταξύ 25 και 44 ετών. Η πλειοψηφία ήταν λευκοί και άντρες με τουλάχιστον γυμνασιακή εκπαίδευση. Αυτά τα άτομα ήταν επίσης σημαντικά πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας από εκείνα των οποίων οι αυτοκτονίες δεν αφορούσαν προβλήματα στενού συντρόφου. Οι αυτοκτονίες που αφορούσαν προβλήματα στενού συντρόφου ήταν πιο πιθανό να περιλαμβάνουν διάπραξη διαπροσωπικής βίας και θυματοποίηση, λογομαχίες, οικονομικά προβλήματα, εργασιακά προβλήματα, οικογενειακά προβλήματα και νομικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη...