Μία στις δέκα καισαρικές μολύνονται στην περιοχή της τομής

 
Μία στις δέκα γυναίκες που γεννούν μωρό με καισαρική, καταλήγουν να αναπτύξουν μόλυνση στην περιοχή της χειρουργικής τομής, γεγονός που τους προκαλεί πόνο και τις αναγκάζει συχνά να καταφύγουν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές μαιευτικό- γυναικολογικό περιοδικό «Journal of Obstetrics and Gynaecology», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνότερα πρόβλημα με μόλυνση στην περιοχή της καισαρικής τους, είναι οι παχύσαρκες και όσες γεννάνε σε ηλικία κάτω των 20 ετών.

Αν και πολλές μολύνσεις τελικά δεν είναι ανησυχητικές, μερικές είναι τόσο σοβαρές που έχουν επιπτώσεις σε βάθος για τους ιστούς, τα εσωτερικά όργανα ή την ίδια την μήτρα (ενδομητρίτιδα).

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μελέτη αφορούσε περίπου 4.100 γυναίκες που γέννησαν σε 14 βρετανικά νοσοκομεία με καισαρική και από αυτές, μετά τον τοκετό, το 9,6% μολύνθηκε γύρω από την τομή. Από τις μολύνσεις, το 88% ήσαν επιφανειακές και περιορίστηκαν στο δέρμα, αλλά το 12% αφορούσε βαθύτερες και σοβαρότερες μολύνσεις. Περίπου το 6% των γυναικών αναγκάστηκαν να κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κατά μέσον όρο οι μολύνσεις έκαναν δέκα μέρες για να εμφανισθούν μετά τη γέννα, ενώ οι πιο σοβαρές αναπτύχθηκαν το πολύ εντός οκτώ ημερών. Ένα ποσοστό των γυναικών μολύνθηκαν ήδη κατά την αρχική εισαγωγή τους στην κλινική για τον τοκετό.

Οι υπέρβαρες γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 25- 30 έχουν 1,6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης, ενώ οι παχύσαρκες με δείκτη άνω του 30 έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα φυσιολογικού βάρους.
Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ανοδική τάση στον αριθμό των γυναικών που γεννάνε με καισαρική, φθάνοντας σήμερα περίπου στο ένα τέταρτο των συνολικών τοκετών. Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές, όπως η γυναικεία παχυσαρκία, η επιθυμία πολλών γυναικών να καθυστερήσουν την μητρότητα κ.α.

Οι ερευνητές συστήνουν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα των μολύνσεων μετά από τις καισαρικές και τονίζουν ότι δεν πρέπει οι γυναίκες να γεννούν με καισαρική, αν δεν υπάρχει κάποια ιατρική αιτία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *