Μία σεζόν σε αυτό το άθλημα μπορεί να βλάψει μόνιμα τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε αυτό που συζητούν σοβαρά οι επιστήμονες εδώ και καιρό και ξέρουν οι φίλαθλοι σχεδόν διαισθητικά.

Πώς όλες αυτές οι διασείσεις που παθαίνουν διαρκώς οι παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί, όλο και κάποια επίδραση θα έχουν στην υγεία τους.

Και έχουν, όπως αποδεικνύεται, καθώς το 40% των παικτών που έχουν αποσυρθεί από το NFL (National Football League) υποφέρουν από κάποιας μορφής εγκεφαλικού τραύματος, το οποίο οδηγεί συχνά σε άνοια.

Μια νέα μελέτη μάς λέει μάλιστα πως οι παίκτες καταστρέφουν τον εγκέφαλό τους ακόμα και χωρίς διάσειση. Όπως κατέληξαν οι επιστήμονες στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances», παρατηρούνται αλλοιώσεις και δομικές αλλαγές στα κρανία των παικτών από τα συχνά χτυπήματα ακόμα και μετά το πέρας μίας μόλις αθλητικής χρονιάς!

Πάνω από τα 2/3 των αθλητών της έρευνας εμφάνισαν μειωμένη εγκεφαλική ακεραιότητα κατά τον πρώτο τους χρόνο. Χρειάζεται βέβαια περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, κυρίως μεγαλύτερης κλίμακας έρευνας, ώστε να καθοριστεί ο απόλυτος βαθμός επικινδυνότητας του αθλήματος, τα αποτελέσματα δεν είναι ωστόσο καθόλου ενθαρρυντικά…

Διαβάστε ακόμη...