Μια ρομαντική σχέση μπορεί να διευρύνει τον εαυτό μας

Ζήσης Ψάλλας

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η γιορτή της αγάπης, αν και φέτος δεν διερευνούμε τον αντίκτυπο μιας πανδημίας στην ψυχική μας υγεία. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα για τη ρομαντική σχέση μας είναι κατά πόσο αυτή διευρύνει τους ορίζοντές μας. Όπως και οι επιθυμίες για φαγητό, τα ανθρώπινα όντα βιώνουν μια θεμελιώδη ανάγκη για μάθηση, ανάπτυξη και βελτίωση -αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτοδιεύρυνση.

Φυσικά, μπορείτε να επιτύχετε μόνοι σας την επέκταση του εαυτού σας δοκιμάζοντας νέες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες π.χ. μέσω μιας γλωσσικής εφαρμογής ή κάνοντας διαλογισμό. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες βοηθούν τα άτομα να διευρύνονται, γεγονός που τα ενθαρρύνει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια σε επακόλουθες απαιτητικές εργασίες.

Αλλά και οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν  να είναι βασική πηγή της πνευματικής ανάπτυξής σας. Ως επιστήμονας σχέσεων για περισσότερα από 20 χρόνια, έχω μελετήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον εαυτό μου κάθε είδους ρομαντικές σχέσεις. Τα σημερινά σύγχρονα ζευγάρια έχουν υψηλές προσδοκίες για το ρόλο του συντρόφου στην αυτοανάπτυξη.

Οι σύντροφοι έχουν αναπόφευκτα διαφορετικές εμπειρίες ζωής, γνώσεις και δεξιότητες. Κάθε τομέας είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας έχει καλύτερη αίσθηση του χιούμορ από εσάς, με την πάροδο του χρόνου, και το δικό σας χιούμορ θα βελτιωθεί. Εάν έχει γνώσεις για την εσωτερική διακόσμηση, και η δική σας ικανότητα να δημιουργήσετε την ατμόσφαιρα που θέλετε σε ένα δωμάτιο θα εξελιχθεί. Οι διαφορετικές απόψεις του για την κλιματική αλλαγή, την πολιτική ή τη θρησκεία θα σας προσφέρουν νέες προοπτικές και μια καλύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων. Η σχέση σας θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σύντροφοι πρέπει να προσπαθήσουν να συγχωνευτούν πλήρως, διατρέχοντας τον κίνδυνο να χάσουν τον εαυτό τους. Αντίθετα, κάθε άτομο μπορεί να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα, ενώ την επαυξάνει με επιθυμητά στοιχεία από τον σύντροφο.

Η επιστήμη καθιστά απολύτως σαφές ότι τα ζευγάρια με μεγαλύτερη αυτοδιεύρυνση έχουν καλύτερες σχέσεις. Αναφέρουν επίσης πιο παθιασμένη αγάπη, ικανοποίηση από τη σχέση και δέσμευση. Δίνουν και παίρνουν περισσότερη σωματική στοργή, έχουν λιγότερες συγκρούσεις, μεγαλύτερη ερωτική επιθυμία και είναι πιο ευτυχισμένα με τη σεξουαλική τους ζωή.

Επειδή η διεύρυνση του εαυτού μας είναι κρίσιμη, όταν δοθεί τέλος στη ρομαντική σχέση, οι συμμετέχοντες περιγράφουν την αίσθηση ότι έχουν χάσει ένα μέρος του εαυτού τους. Αντίθετα, όταν οι σχέσεις που δεν μας διευρύνουν διαλύονται, τα άτομα βιώνουν θετικά συναισθήματα και ανάπτυξη.

Όταν μια σχέση παρέχει ανεπαρκή διεύρυνση του εαυτού μας, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε κολλήσει, ότι βρίσκεστε σε ένα τέλμα. Αυτή η στασιμότητα έχει συνέπειες. Η ανεπαρκής αυτοδιεύρυνση στη σχέση ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να έχουν περισσότερο περιπλανώμενο βλέμμα και να δίνουν περισσότερη προσοχή σε εναλλακτικούς συντρόφους. Μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία και συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα χωρισμού.

Διαβάστε ακόμη...