Μια εβδομάδα αϋπνίας βλάπτει την υγεία

 
Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις λειτουργίες του οργανισμού μετά από μόλις μια εβδομάδα σύμφωνα με βρετανική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάρει.


Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 26 ανθρώπους μετά από μια εβδομάδα όπου κοιμόνταν δέκα ώρες κάθε βράδυ και τα σύγκριναν με την ανάλυση δειγμάτων αίματος που ελήφθησαν μετά από μια εβδομάδα όπου οι συμμετέχοντες κοιμόνταν λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Διαπίστωσαν ότι με την αλλαγή του ωραρίου του ύπνου τροποποιήθηκε η λειτουργία περισσότερων από 700 γονιδίων. Άλλα γονίδια έγιναν πιο δραστήρια που σημαίνει ότι παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες αλλάζοντας την χημεία του οργανισμού, ενώ άλλα έγιναν πιο νωθρά. Επίσης διαταράχθηκε και επηρεάστηκε η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και ο τρόπος που τα κύτταρα του οργανισμού αναπλάθονται και ανανεώνονται.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή Κόλιν Σμιθ «προφανώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανανέωση του οργανισμού και τη διατήρηση της λειτουργικότητάς του. Με τη στέρησή του φαίνεται ότι προκαλούνται πολλές ζημιές γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Εάν δεν είναι δυνατή η ανανέωση των κυττάρων μας, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε εκφυλιστικές νόσους».

Ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και η ελλιπής νοητική λειτουργία αποτελούν καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με τον ανεπαρκή ύπνο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *