Μια διατροφή με πολλά λιπαρά μπορεί να βοηθάει στην καρδιακή ανεπάρκεια

Ζήσης Ψάλλας

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis βρήκε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλείται από μια συγκεκριμένη μεταβολική διαδικασία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια σε ποντίκια παρακάμφθηκε μεταβαίνοντας σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή "κετογόνες δίαιτες", οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν εντελώς ή ακόμη και να αντιστρέψουν την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα μόριο που ονομάζεται MPC (mitochondrial pyruvate carrier: μιτοχονδριακός πυροσταφυλικός μεταφορέας) και αποτελείται από τα MPC1 και MPC2, απαιτείται για την εισαγωγή του πυροσταφυλικού οξέος στα μιτοχόνδρια. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η έκφραση του MPC μειώνεται στις καρδιές που ανεπαρκούν και ότι η γενετική διαγραφή του MPC στα ποντίκια οδηγεί σε καρδιακή αναδιαμόρφωση και δυσλειτουργία.

Οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά και αρκετούς υδατάνθρακες ώστε να περιοριστεί η κέτωση, βελτίωσαν επίσης την καρδιακή ανεπάρκεια στα ποντίκια που δεν εκφραζόταν το μόριο MPC.

«Η μελέτη μας αποκαλύπτει έναν κρίσιμο ρόλο του μιτοχονδριακού πυροσταφυλικού οξέος στην καρδιακή λειτουργία και υπογραμμίζει το δυναμικό των διατροφικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του καρδιακού λίπους για την πρόληψη ή την αντιστροφή της καρδιακής δυσλειτουργίας και την αναδιαμόρφωση σε περιβάλλον ανεπάρκειας λόγω MPC», δήλωσε ο McCommis.

Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν:

Μια δίαιτα με υψηλότερο λίπος και χαμηλότερους υδατάνθρακες μπορεί να είναι μια διατροφική θεραπευτική παρέμβαση για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα 24ωρα νηστείας μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αύξησαν τις συγκεντρώσεις στο πλάσμα μη εστεροποιημένων λιπαρών οξέων και κετονών.

Μια κετογονική δίαιτα για μόνο τρεις εβδομάδες και η ταυτόχρονη αύξηση του μεταβολισμού του λίπους συσχετίστηκε με την αναδιαμόρφωση μιας καρδιάς με ανεπάρκεια σε ουσιαστικά φυσιολογικό μέγεθος.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι κετογονικές δίαιτες δεν ενισχύουν τον κετογονικό μεταβολισμό του σώματος αλλά διεγείρουν την οξείδωση των λιπαρών οξέων, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη βελτιωμένη καρδιακή απόδοση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στις 26 Οκτωβρίου στο Nature Metabolism. 

Διαβάστε ακόμη...