Η ύπουλη μηνιγγίτιδα και ο πιο ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης

Ακόμη δύο νέα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό για το 2018. Το πιο πρόσφατο κρούσμα αφορά ένα κοριτσάκι 13 μηνών στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, το οποίο μετέβη για νοσηλεία στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών. Το εν λόγω περιστατικό ακολούθησε αυτό ενός τετράχρονου αγοριού από τη Νίκαια στις αρχές του μήνα.

Το παιδάκι, το οποίο δεν είχε εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου, έχει ευτυχώς διαφύγει πλέον τον άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα: σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κομοτηνή, Βέροια, Τρίπολη, Ρόδο… Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.

Είναι τόσο ύπουλη νόσος, καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς και εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω.

Οι γονείς επιβάλλεται να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους και δεδομένου ότι φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα κρούσματα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Άλλωστε, οι εκβάσεις τους είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες, άλλοτε θετικές και άλλοτε τραγικές (απώλεια ακοής, ακρωτηριασμός). Μάλιστα, υπήρξε θάνατος βρέφους οκτώ μηνών, τον Ιούνιο στην Κρήτη, από Μηνιγγίτιδα Β.

Η σημασία της πρόληψης

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι ένας στους δέκα ενήλικες φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Ο εμβολιασμός κατά της νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, μέσω του εμβολίου που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε ακόμη...