Μηνιαία ένεση δίνει τέλος στη χρόνια φαγούρα

 
Ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο για τη θεραπεία του άσθματος, η «ομαλιζουμάμπη» αποδεικνύεται τώρα εξαιρετικά αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της χρόνιας φαγούρας, καθώς και του επώδυνου κνησμώδους εξανθήματος που παρουσιάζεται σε εφήβους και ενήλικες.


Το εύρημα προέκυψε έπειτα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο «The New England Journal of Medicine», η οποία βασίστηκε στη χορήγηση ομαλιζουμάμπης, μία φορά το μήνα, σε υψηλή δόση, σε ενέσιμη μορφή, σε 323 ασθενείς με σοβαρή, χρόνια κνίνωση(φαγούρα), στις ΗΠΑ.

Οι συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία με αντιισταμινικό πρότυπο, ωστόσο, η συγκεκριμένη αγωγή δεν κατάφερε να βάλει τέρμα στα ενοχλητικά έως οδυνηρά συμπτώματα της αυθόρμητης χρόνιας φαγούρας ή της χρόνιας ιδιοπαθούς κνίδωσης.

«Οι γιατροί και οι ασθενείς μπορεί να έχουν τώρα μια γρήγορη, ασφαλή και καλά ανεκτή θεραπευτική επιλογή πριν καταφύγουν στη συνταγογράφηση κάποιου αντιϊσταμινικού», επεσήμανε ο Sarbjit Saini, αλλεργιολόγος από το «Johns Hopkins School of Medicine», εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ταυτίζονται, μάλιστα, με την πρώτη σχετική παρουσίαση που είχε γίνει στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν γυναίκες ηλικίας 12 έως 75 ετών. Στο σύνολό τους, ταλαιπωρούνταν από χρόνια κνίδωση και εξάνθημα, για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ ορισμένοι ξεπερνούσαν τα 5 χρόνια ταλαιπωρίας. Μάλιστα, η φαγούρα ή το σοβαρό δερματικό εξάνθημα της κνίδωσης, εξακολουθούσε να αποτελεί πρόβλημα για πολλούς από τους εθελοντές της μελέτης, ακόμη και μετά τη λήψη αντιισταμινικών για επτά ημέρες.

Όπως παρτηρεί ο Saini,«οι ασθενείς που πάσχουν από αυτή την κατάσταση χρειάζονται περισσότερες και καλύτερες επιλογές θεραπείας, επειδή η χρόνια φαγούρα και το εξάνθημα είναι οδυνηρές καταστάσεις ενώ η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτική».

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότεροι από το 50% των ασθενών με χρόνια φαγούρα ή επώδυνο κνησμώδες εξάνθήμα ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες φαρμάκων με αντιισταμινικά.

Μια ασφαλής θεραπεία κατά της φαγούρας

Η νέα έρευνα παρέχει σημαντική απόδειξη ότι αυτή η μορφή θεραπείας σε ενέσιμη μορφή, δεν είναι μόνο αποτελεσματική, αλλά είναι επίσης και ασφαλέστερη απ’ ό, τι άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών και της ανοσοκατασταλτικής κυκλοσπορίνης, οι οποίες συνδέονται με πιθανές σοβαρές και τοξικές αντιδράσεις, όπως λέπτυνση των οστών , λοιμώξεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η πιο σοβαρή αντίδραση που παρατηρήθηκε με τη χορήγηση ήταν κεφαλαλγία. Κανένας από τους εθελοντές δεν εκδήλωσε αναφυλακτικό σοκ, ούτε καν αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη μελέτη λόγω αρνητικών παρενεργειών.

Περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση, η οποία συνοδεύεται αρκετά συχνά και από οίδημα. Μερικοί ασθενείς φτάνουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και προβλήματα με την αναπνοή τους, λόγω του πρηξίματος που προκαλεί η χρόνια φαγούρα στο λαιμό και, φυσικά, εμφανίζουν σοβαρά πρηξίματα και σε άλλα σημεία, όπως τα χέρια, τα μάτια, τα χείλη και το πρόσωπο. Ορισμένοι δεν τολμούν καν να βγουν από το σπίτι τους, με κίνδυνο αρκετές φορές να χάσουν τη δουλειά τους.

Το αποτέλεσμα της μελέτης

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές ενέχυσαν στους ασθενείς της μελέτης , επί τρεις μήνες, μία φορά το μήνα, 300 χιλιοστόγραμμα της ουσίας ομαλιζουμάμπη ( η οποία διατίθεται στην αγορά ως αντιασθματικό, με την εμπορική ονομασία Xolair).

Μετά από μία εβδομάδα, διαπιστώθηκε σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα. Μετά από τρεις μήνες θεραπείας, το 53% των ασθενών παρουσίασαν πλήρη εξάλειψη των δερματικών κυψελών της κνίδωσης, ενώ σε βάθος χρόνου το 44% δεν ανέπτυξαν το παραμικρό σύμπτωμα φαγούρας.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *