Μη φτάνετε στα… άκρα με τον διαβήτη

Το «διαβητικό πόδι» απειλεί 40 – 50.000 Ελληνες ασθενείς της νόσου και «ευθύνεται» για 3.000 ακρωτηριασμούς κάτω άκρων τον χρόνο στην Ελλάδα

Απειλή για τους πάσχοντες από διαβήτη είναι το «διαβητικό πόδι». Πρόκειται για μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες επιπλοκές της ασθένειας, η οποία «ευθύνεται» για 3.000 ακρωτηριασμούς κάτω άκρων τον χρόνο στην Ελλάδα.


Το «Εθνος – Υγεία» παρέχει σήμερα χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή του φοβερού αυτού προβλήματος, το οποίο απειλεί 40.000 έως 50.000 Ελληνες διαβητικούς. Παρουσιάζει, δε, όλες τις εξελίξεις, όπως αυτές ανακοινώνονται στο 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο που διοργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βαθμός αύξησης της γλυκόζης στο αίμα και η διατήρηση αυξημένων τιμών για μεγάλο διάστημα βλάπτουν σημαντικά τα μικρά αγγεία και οδηγούν -μεταξύ άλλων- σε διαβητική νευροπάθεια.

Η νευροπάθεια στερεί από τον διαβητικό την προστατευτική αίσθηση του πόνου και το πόδι του δεν «πονάει» όταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα του προκαλέσουν βλάβη. Προκαλείται, έτσι, μία πληγή, την οποία ο διαβητικός δεν μπορεί να αντιληφθεί.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_127.jpeg

Η πρόληψη του διαβήτη πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας. Η ασθένεια (τύπου 2) μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, με κύριο αίτιο την παχυσαρκία. Καλό είναι να προσέχουμε όλα τα ύποπτα «σημάδια», πριν εμφανιστεί, καθώς ο λεγόμενος προδιαβήτης είναι μία κατάσταση η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 μέσα σε μία πενταετία.

Για τους ήδη πάσχοντες από διαβήτη (και όχι μόνο), το «Εθνος – Υγεία» δίνει πέντε συνταγές για γλυκά, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από πάσχοντες. Πρόκειται για την πανακότα με κολοκύθα, το λεμονογλυκό, το παγωμένο σερμπέτι μόκας, το κέικ με αποξηραμένα βερίκοκα και την κρέμα πορτοκαλιού.

Π. Χρυσοχέρης: Οι παράγοντες που «γεννούν» τις πέτρες στη χολή

+ 5 συνταγές γλυκός… πειρασμός για διαβητικούς

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_23.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_32.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *