Μέχρι το 2050 το 70% των ατόμων άνω των 65 ετών, θα υποφέρουν από άνοια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Τις πανδημικές διαστάσεις που θα λάβουν στο άμεσο μέλλον τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα υπογράμμισαν οι ομιλητές σε εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα που φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως αναφέρθηκε, σήμερα στη χώρα μας πάσχουν από άνοια 160.000 άτομα, ενώ 280.000 ακόμη έχουν εμφανίσει ήπια νοητική διαταραχή. Εάν υπολογιστεί πως κάθε ένας από τους νοσούντες απασχολεί δυο με τρεις φροντιστές, τότε καθίσταται σαφές πως το πρόβλημα αφορά συνολικά ένα εκατομμύριο Έλληνες, το δε κόστος υπολογίζεται σε τρία δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν είναι παρά η αρχή της πανδημίας καθώς έως το 2050 ο αριθμό των νοσούντων αναμένεται να έχει εκτοξευθεί σε 131,5 εκατ. άτομα παγκοσμίως με τα 18 εκατ. από αυτά να διαβιούν στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% των ατόμων άνω των 65 ετών θα υποφέρουν από κάποιο είδος άνοιας.

Οι εφιαλτικές αυτές προβλέψεις αλλά και η απουσία δημόσιων υποδομών στη χώρα μας τονίζουν τον σημαίνοντα ρόλο του Δικτύου και της συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων για νόσους, όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, η Πάρκινσον, η χορεία του Huntigton, η νόσος κινητικού νευρώνα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Δίκτυο είναι στην ουσία ένας μηχανισμός ανταλλαγής δεδομένων ανάμεσα σε νοσηλευτικές μονάδες, ερευνητικά εργαστήρια και άλλα ινστιτούτα χάρις στην οποία καθίσταται δυνατή η δημιουργία ενός μητρώου νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, η δημιουργία μιας τράπεζας βιολογικού υλικού καθώς και η βιοχημική και μοριακή ανάλυση αυτού του υλικού. Σε άλλες δράσεις του Δικτύου περιλαμβάνονται η διάθεση δωρεάν γενετικών ελέγχων με σκοπό την πρώιμη – προκλινική διάγνωση, η εξέλιξη της βιοπληροφορικής και βεβαίως η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

«Στόχος μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Νεκτάριος Ταβερναράκης, «είναι και η δημιουργία ενός κέντρου ιατρικής ακριβείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου κέντρου που έχει δημιουργήσει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins».

Το ΙΤΕ είναι ο συντονιστής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα, ενώ συμμετείχε στα αντίστοιχα δίκτυα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Συν-συντονιστής του Δικτύου για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα είναι, εκ μέρους του πανεπιστημίου Αθηνών, ο καθηγητής Νευρολογίας – Νευροβιολογίας Λεωνίδας Στεφανής.

«Το Δίκτυο στοχεύει σε πρόωρες μορφές των νοσημάτων αυτών ώστε να γίνει εφικτή η θεραπεία» τόνισε ο Λεωνίδας Στεφανής. Προς τούτο, έχουν στρατολογηθεί περισσότεροι από 800 ασθενείς με νευροεκφυλιστικές νόσους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η βιοχημική ανάλυση σε τουλάχιστον 200 δείγματα βιολογικού υλικού.

«Το Δίκτυο απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες» σημείωσε ακόμη ο Λεωνίδας Στεφανής. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας έδωσε διαβεβαιώσεις για την στήριξη της Πολιτείας στις δράσεις του Δικτύου κάνοντας λόγο για σημαντική πρωτοβουλία σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας χάρις στην οποία κατανοούνται καλύτερα αυτές οι νόσοι με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών. «Παράγεται πολύτιμη γνώση προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε ακόμη κατά τον χαιρετισμό του.

«Μας ενδιαφέρει να επενδύσουμε στην έρευνα της ιατρικής ακριβείας» είπε κατά τον δικό του χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Θανάσης Κυριαζής. «Με το Δίκτυο προχωρούμε σε νέα πεδία έρευνας και πεδία ανάπτυξης για την ιατρική και τις επιστήμες» κατέληξε.

 

Διαβάστε ακόμη...