Μέτωπο για τη μη απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

21E0436230CDD674C4819D2C28D2DA2D.jpg

  Ενάντια στην απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και την πώλησή τους ακόμα και από τα σούπερ μάρκετς, συντάσσονται υπουργείο Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με τον τελευταίο να προειδοποιεί για «κινητοποιήσεις του κλάδου που δεν έχουμε ξαναδεί», αν το υπουργείο Ανάπτυξης επιμείνει στην απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη» και «επικίνδυνη εμμονή» του υπουργού, που με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ προωθεί, όπως είπε, την απελευθέρωση τιμής και διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

«Η αγορά δεν είναι πάνω από την υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, υπογραμμίζοντας τη στάση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως είπε, έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα χορήγησης των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετς, και του ΕΟΦ, που επισημαίνει ότι κανένα φάρμακο δεν είναι αβλαβές και ακίνδυνο.

«Οικονομικά συμφέροντα με ονοματεπώνυμο προσπαθούν να κάνουν τις τελευταίες αρπαχτές», ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης, ενώ από την άλλη πλευρά 1.085 φαρμακεία κινδυνεύουν με κατασχέσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια ενδεχόμενη απελευθέρωση των τιμών όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις, αλλά θα εκτινάξει το κόστος τους κατά 20%, υπογράμμισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, έκανε λόγο για «κανιβαλισμό στην αγορά του φαρμάκου», υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί «δεν θα εκχωρήσουν σε κανέναν την επιστήμη τους και το αντικείμενό τους, ούτε θα δεχτούν να πωλούνται φάρμακα στους πάγκους των σούπερ μάρκετς, σαν καραμέλες, ούτε να μπουν οι φαρμακοποιοί υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετς».

Όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι θα λυθεί το θέμα, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

«Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ανώδυνα φάρμακα δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να διατίθενται εκτός φαρμακείου», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, υπογραμμίζοντας ότι τα ΜΗΣΥΦΑ υπόκεινται στη νομοθεσία περί φαρμάκων και τελούν υπό την εποπτεία του ΕΟΦ. Οποιαδήποτε αλλαγή, προσέθεσε, θα πρέπει να περάσει ως νόμος από το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Λιντζέρης ανέφερε ότι υπάρχουν στην ελληνική αγορά 803 εμπορικά ονόματα ΜΗΣΥΦΑ, με ετήσια, περσινή, δαπάνη περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα διπλασιαστεί αν προχωρήσει η απελευθέρωση.

Εξάλλου, ο ΠΦΣ κατέθεσε εξώδικο εναντίον των ΕΛΤΑ, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Θεοδοσιάδης, «με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης του κοινού, πάντα βέβαια με κάποιο κόστος, ήδη τα ΕΛΤΑ εξέφρασαν την θέλησή τους να διανέμουν φάρμακα, μαζί με τα γράμματα, τα δέματα κλπ». «Οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα διακινούμενο από τον οιονδήποτε άσχετο επί σκοπώ το κέρδος», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *