Μετασυνουσιακή δυσφορία: Τι είναι και πού οφείλεται;

Τρεις λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε θλίψη μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ως μετασυνουσιακή δυσφορία χαρακτηρίζονται τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνει κάποιος μετά από μία κατά τα άλλα ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Μία ομάδα ερευνητών σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό για την Σεξουαλική Υγεία ανέφερε σχετικά με το ζήτημα: «Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, η ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας προκαλεί ένα αίσθημα ευεξίας που συνοδεύεται από ψυχολογική και σωματική χαλάρωση. Ωστόσο, τα άτομα που εμφανίζουν μετασυνουσιακή δυσφορία μπορεί να αισθάνονται μελαγχολία, άγχος, ανησυχία και τάση για κλάμα».

Η μετασυνουσιακή δυσφορία προκαλείται ακόμα και όταν δεν υπάρχει ευδιάκριτος λόγος για αρνητικά συναισθήματα μετά τη σεξουαλική εμπειρία.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι πρόκειται για μία αρκετά κοινή εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι 46% των γυναικών έχουν βιώσει το φαινόμενο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μία ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 41% των ανδρών έχει βιώσει μετασυνουσιακή δυσφορία τουλάχιστον μία φορά. Πού μπορεί λοιπόν να οφείλονται τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται μετά τη σεξουαλική επαφή;

Χημεία του εγκεφάλου
Σύμφωνα με το International Society for Sexual Medicine, είναι πιθανό «η σύνδεση με έναν σύντροφο κατά τη διάρκεια του σεξ να είναι τόσο έντονη, που η απώλειά του να προκαλεί θλίψη». Ο θεραπευτής σεξουαλικών διαταραχών Ian Kerner υποστηρίζει ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης» που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι έρχονται πιο κοντά με κάποιο άλλο άτομο. Αλλά αφού ολοκληρωθεί η σεξουαλική επαφή, η ξαφνική αναγνώριση ότι δεν είστε πραγματικά τόσο συνδεδεμένοι, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε λυπημένοι ή απογοητευμένοι.

Ανεξερεύνητο ψυχικό τραύμα
Ένα ιστορικό συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Είναι πιθανό ότι το σεξ – ακόμα και το συναινετικό σεξ – μπορεί να επαναφέρει προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι μία εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των παιδικών χρόνων, μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς ένα άτομο μεγαλώνει.

Αισθάνεστε ευάλωτοι
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται ευάλωτος. Κάτι τέτοιο ίσως συμβεί αν ένα άτομο αισθάνεται ότι «προχωράει» πιο γρήγορα από όσο τελικά μπορούσε και ενδέχεται να προκύψει από την κατανάλωση ουσιών, όπως το αλκοόλ, που μπορεί να μειώσουν τις αναστολές.

Διαβάστε ακόμη...