Μεταμόσχευση ήπατος αποκλειστικά από ρομπότ

 
To ιταλικό κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT του Παλέρμο ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην πρώτη μερική μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ένα ρομπότ για την αποκοπή τμήματος του οργάνου του δότη.
«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιακή χώρα του δότη για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση. Κατά το παρελθόν ορισμένες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ρομπότ, αλλά με τη βοήθεια ενός χειρουργού που με το χέρι του εντός της κοιλιακής χώρας πραγματοποιούσε μαζί με το ρομπότ την εγχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISMETT.


Κατά την εγχείρηση, το ρομπότ απέκοψε τμήμα του ήπατος ενός 44χρονου που ήθελε να βοηθήσει τον 46χρονο αδελφό του που έπασχε από κίρρωση.

Η ανακοίνωση του κέντρου μεταμοσχεύσεων, το οποίο εδρεύει στο Παλέρμο, δεν διευκρινίζει την ημερομηνία της εγχείρησης και αναφέρει ότι ο δότης βγήκε από το νοσοκομείο έπειτα από εννέα ημέρες και επέστρεψε στην εργασία του, ενώ ο μεταμοσχευμένος ασθενής παρέμεινε επί λίγες εβδομάδες κι έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Η ιατρική ομάδα του κέντρου πραγματοποίησε την μεταμόσχευση με τη βοήθεια του ρομπότ «Da Vinci SHDI», με μορφή χταποδιού και πολλούς βραχίονες, το οποίο κατασκευάσθηκε το Κέντρο Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *