Μεταλλαγμένος υπερ-σολομός στα σούπερ μάρκετ

 
Ένας γενετικά τροποποιημένος σολομός, που αναπτύσσεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τα συμβατικά ψάρια, ενδέχεται σύντομα να βρίσκεται στα ράφια των αμερικανικών σούπερ μάρκετ.


Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να βρει καμία επιστημονική αιτιολογία για να απαγορεύσει την παραγωγή του σολομού. Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, το ψάρι που περιέχει επιπλέον γονίδια από άλλα δύο είδη ψαριών, θα γίνει το πρώτο μέλος του ζωικού βασιλείου που κρίνεται ασφαλές προς κατανάλωση.

Τα αυγά σολομού Ατλαντικού «AquAdvantage» αναπτύχθηκαν από την AquaBounty Technology, με έδρα τη Μασαχουσέτη. Η εταιρία ήθελε να βρει έναν τρόπο να επιταχύνει την παραγωγή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση για θαλασσινά.

Σε προσχέδιο της αξιολόγησής της, η FDA επαναβεβαιώνει το αρχικό πόρισμά της, ότι ο σολομός δεν είναι πιθανό να βλάπτει την υγεία ή το περιβάλλον. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί σε διάστημα δύο μηνών.

Πολλοί, ωστόσο, χαρακτηρίζουν το γενετικά τροποποιημένο σολομό «Φρανκεν – ψάρι». Εκφράζουν φόβους ότι, εάν «αποδράσει» στη φύση, θα ζευγαρώσει με άγρια ψάρια υποβαθμίζοντας το γενετικό υλικό του απειλούμενου σολομού του Ατλαντικού.

Από την άλλη μεριά η AquAdvantage επιμένει ότι τα ψάρια της – αποκλειστικά στείρα θηλυκά- θα βρίσκονται περιορισμένα σε ασφαλείς δεξαμενές στην ξηρά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *