Μεταλλαγμένος ιός της γρίπης των πτηνών είναι «ιδιαίτερα ανθεκτικός»

227C4043F79BFFD7CFA329B7BAE0A42D.jpg

  Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας μεταλλαγμένος ιός της γρίπης των πτηνών (H7N9) είναι «ιδιαίτερα ανθεκτικός» στη θεραπεία με οσελταμιβίρη, χωρίς όμως να περιορίζεται η ικανότητά του να μεταδίδεται στα θηλαστικά.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι αντίθετα με τους εποχιακούς ιούς της γρίπης, των οποίων συχνά μειώνεται η ικανότητα μετάδοσης όταν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα, ο νέος ιός της γρίπης των πτηνών δεν χάνει τη δυνατότητά του να μεταδίδεται, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Στη δημοσίευση αυτή μια ομάδα αμερικανών επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai της Νέας Υόρκης κατάληξε στο συμπέρασμα ότι ένας κλώνος του ιού H7N9 που είναι ανθεκτικός στην οσελταμιβίρη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Tamiflu, είναι «εξίσου λοιμογόνος στα ποντίκια και εξίσου μεταδιδόμενος στα ινδικά χοιρίδια» όσο οι ιοί H7N9 που δεν είναι ανθεκτικοί στο φάρμακο αυτό.

Ο ιός H7N9 έχει προσβάλει επισήμως 139 ανθρώπους στην Κίνα από τον Φεβρουάριο του 2013, από τους οποίους 45 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι ιοί της γρίπης των πτηνών των υποτύπων H5, H7 και H9 υπάρχουν εδώ και καιρό στα πτηνά και μπορούν να μολύνουν ανθρώπους, συχνότερα μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα πτηνά.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι δυνατή η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων, όμως οι οδοί μετάδοσης από ζώο σε άνθρωποι και από τον έναν άνθρωπο στον άλλο ερευνώνται εντατικά», σημείωσε ο ΠΟΥ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *