Ερευνητές απτό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, πραγματοποίησαν μια ανάλυση δεδομένων σχετικά με την επίδραση της χορτοφαγικής δίαιτας σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Διαπίστωσαν ότι η χορτοφαγική διατροφή συνδέθηκε με σημαντικά βελτιωμένη LDL-χοληστερόλη, HbA1c (επίπεδο γλυκόζης) και σωματικό βάρος.
Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών σχετικά με τις επιπτώσεις της χορτοφαγικής δίαιτας σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή που είχαν εμφανίσει ήδη ασθένεια.
Κατά την ανάλυση των δεδομένων από 29 μελέτες και 20 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε διάστημα 22 ετών με 1.878 συνολικά συμμετέχοντες, οι ερευνητές βρήκαν σταθερά θετικά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες σε χορτοφαγικές δίαιτες. Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν διεξήχθησαν κυρίως στις ΗΠΑ και περιελάμβαναν επίσης μελέτες από την Τσεχική Δημοκρατία, την Ιταλία, το Ιράν, την Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα.
Στα δεδομένα υπήρχαν υποσύνολα παραμέτρων της μελέτης που όλα ακολούθησαν παρόμοια τάση αποτελεσμάτων. Σε σύγκριση με τη συνήθη δίαιτα των συμμετεχόντων, οι χορτοφαγικές δίαιτες παρέμβασης μείωσαν την LDL-C κατά 12,9 mg/dL.
Σε σύγκριση με τις δίαιτες ελέγχου, η κατανάλωση χορτοφαγικής δίαιτας συσχετίστηκε με μειωμένη LDL-C κατά 6,6 mg/dL σε μέσο όρο έξι μηνών. Οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με παρόμοια μείωση της LDL-C σε μελέτες με (−7,2 mg/dL) και χωρίς (−6,8 mg/dL) περιορισμό της ενέργειας. Οι χορτοφαγικές δίαιτες μείωσαν ακόμη και την LDL-C (−5,9 mg/dL) σε ένα υποσύνολο μελετών χωρίς παρέμβαση ή απαιτήσεις φυσικής δραστηριότητας. Η πιο σταθερή μείωση παρατηρήθηκε σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (−9,1 mg/dL).
Μεταξύ όλων των διαφορετικών χορτοφαγικών διατροφών, η χορτοφαγική δίαιτα lacto-ovo (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των αυγών) συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση της LDL-C.
Η πιο σημαντική μείωση βάρους παρατηρήθηκε σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (−3,6 κιλά), ακολουθούμενα από άτομα με διαβήτη τύπου 2 (−2,8 κιλά).
Κάτι απροσδόκητο ήταν πως όταν δεν υπήρχε περιορισμός θερμίδων, καταγράφηκε υπερδιπλάσια μείωση βάρους με τις χορτοφαγικές δίαιτες. Εκείνοι με απεριόριστη (χορτοφαγική) πρόσληψη θερμίδων έχασαν κατά μέσο όρο 4,7 κιλά σε σύγκριση με 1,8 κιλά για εκείνους με χορτοφαγικές δίαιτες περιορισμένης ενέργειας. Δεν είναι σαφές τι υποδηλώνει αυτό.