Μετά-ανάλυση δείχνει ότι τα ιχθυέλαια σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή

Ζήσης Ψάλλας

Τα ιχθυέλαια σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.

«Επί του παρόντος, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου ενδείκνυνται για ασθενείς με αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Salvatore Carbone του Πανεπιστημίου Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ.

Ορισμένες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, την πιο κοινή καρδιακή αρρυθμία. Τα άτομα με τη διαταραχή αυτή έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι μελέτες δοκίμασαν διαφορετικές συνθέσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε διαφορετικές δόσεις. Επομένως, οι συγγραφείς πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα ιχθυέλαια συσχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η ανάλυση περιελάμβανε πέντε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που διερευνούσαν τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα τριγλυκερίδια και είχαν είτε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή είχαν ήδη καρδιαγγειακή νόσο. Συνολικά, 50.277 ασθενείς έλαβαν ιχθυέλαια ή εικονικό φάρμακο και παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2 και 7,4 ετών. Η δόση των ιχθυελαίων κυμαινόταν από 0,84 γρ. έως 4 γρ. την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με λόγο συχνότητας εμφάνισης 1,37 (διάστημα εμπιστοσύνης 95% 1,22-1,54, p <0,001). Δηλαδή, κατά μέσο όρο, τα ιχθυλέλαια αυξάνουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή κατά 37%.

Ο Δρ. Carbone είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρόλο που μια κλινική δοκιμή έδειξε ευεργετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα για τα συμπληρώματα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν τέτοιοι παράγοντες συνταγογραφούνται ή αγοράζονται χωρίς συνταγή, ειδικά σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ανάπτυξη αρρυθμιών».

Διαβάστε ακόμη...