Πληθώρα μελετών αποδεικνύει σήμερα ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ίσως το πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο στον κόσμο.
Η αυξημένη περιεκτικότητα της σε φρούτα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, όσπρια, λαδερά, προϊόντα ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο κ.λπ., προμηθεύει τον οργανισμό μας σημαντικότατες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες ενώ παράλληλα η χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μας.
Θα μπορούσε πραγματικά κανείς να υποστηρίξει ότι μέσω αυτής μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια φυσική αποτοξίνωση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για το λόγο αυτό άλλωστε χώρες που ακολουθούν αυτό το διατροφικό μοντέλο εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνου κ.λπ.
Πάντως, παραδοσιακά μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, τείνοντας προς πιο δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα. Όπως χαρακτηριστικά είχε πριν λίγα χρόνια γραφτεί στους Times της Νέας Υόρκης «Οι Έλληνες γίνονται πιο δυτικοί και οι δυτικοί πιο Έλληνες- μεσογειακοί».
Το γεγονός αυτό άλλωστε έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων στη χώρα μας.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή μας διατροφή, μέσα από την ίδια την καθημερινότητά μας. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Θα μπορούσε να επιτευχθεί αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι) με άπαχα λευκά κρέατα (όπως το κοτόπουλο και τα πουλερικά και το ψάρι), αυξάνοντας την καθημερινή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 2 με 3 φρούτα την ημέρα και μία σαλάτα σε κάθε γεύμα μας). Επίσης, εντάσσοντας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στη διατροφή μας όσπρια και λαδερά φαγητά. Βάζοντας τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Τι γίνεται όμως με όσους βρίσκονται πολλές ώρες εκτός σπιτιού και δεν έχουν τη δυνατότητα μαγειρέματος; Η απάντηση είναι απλή: Αντικαταστήστε τα σουβλάκια και το κόκκινο ψητό κρέας που εύκολα παραγγέλνετε στη δουλειά από μεσογειακά πιάτα. Και μεσογειακό πιάτο δεν αποτελεί μόνο τα σπανακόρυζο και τα όσπρια, αλλά και μια χωριάτικη σαλάτα ή ένας ντάκος, ένα σάντουιτς με λαχανικά ή και φέτα, μια παραδοσιακή μπαγκέτα με αγνά μεσογειακά υλικά όπως πάστα ελιάς, ντομάτα και τυρί φέτα, ένα πιάτο ζυμαρικών με τυρί και ελαφριά κόκκινη σάλτσα κ.ά.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιστρέψουμε προς την παραδοσιακή μεσογειακή μας διατροφή και να εκμεταλλευτούμε τα αγαθά που τόσο πλουσιοπάροχα η φύση καθημερινά μας χαρίζει. Να κάνουμε πιο υγιεινή και πιο μεσογειακή την καθημερινότητά μας, με στόχο τη βελτίωση της εν γένει υγείας μας και την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση όλων αυτών των ασθενειών που σήμερα βρίσκονται σε σταθερά αυξανόμενο ρυθμό και οφείλονται σε σημαντικότατο βαθμό στην κακή μας διατροφή.
Πηγή: neadiatrofis.gr