Μεσογειακή δίαιτα για μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

05D3DEDC0A5ADC6D218146D559C6C3C6.jpg

  Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Cancer, φαίνεται ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 5.000 γυναικών, προκειμένου να αξιολογηθεί ο βαθμός προσκόλλησής τους στο πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Οι ερευνητές διαχώρισαν τα επί μέρους συστατικά της μεσογειακής δίαιτας σε 9 «σημεία», σύμφωνα με τα οποία βαθμολόγησαν το διατροφικό πρότυπο των συμμετεχόντων: υψηλή κατανάλωση λαχανικών (1), φρούτων και ξηρών καρπών (2), οσπρίων (3), δημητριακών (4), ψαριών (5), μονοακόρεστων λιπαρών (6), χαμηλή κατανάλωση κρέατος (7), γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (8) και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (9).

Συνολικά, φάνηκε πως μεταξύ των γυναικών με το μεγαλύτερο βαθμό προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής, αυτών δηλαδή που είχαν υιοθετήσει 7 ή περισσότερα από τα παραπάνω σημεία, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου ήταν χαμηλότερος κατά 57%. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου βρέθηκε να είναι μικρότερος κατά 46% και 34% για τις γυναίκες που είχαν υιοθετήσει 6 ή 5 σημεία της μεσογειακής δίαιτας, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία και το γενετικό υπόβαθρο του ατόμου, εν τούτοις οι «υγιεινές» συνήθειες μπορούν να δράσουν προστατευτικά. Η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η συστηματική άσκηση, η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, σαφέστατα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *