Μέλι το θαυματουργό!

C2EC8618710557C0A539789C1CE8596D.jpg

  Το μέλι αποτελεί μια εξαιρετικά φυσική τροφή, γνωστή από την αρχαιότητα για τις ωφέλιμες δράσεις του στην υγεία του οργανισμού. Στοιχεία σήμερα έρχονται να πιστοποιήσουν αυτές τις ιδιότητές του.

Σε σύγκριση με άλλες γλυκαντικές ύλες, περιέχει μικρές αλλά ποικίλες ποσότητες ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Η σύσταση του βέβαια αλλάζει ανάλογα με τον τύπο του μελιού και την ποικιλία των φυτών και ανθών από τα οποία έχουν συλλέξει το μέλι οι μέλισσες. Ειδικότερα όσον αφορά το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν σημαντικότατη αντικαρκινική δράση των εν λόγω συστατικών. Παράλληλα, για περισσότερα από 2.700 χρόνια το μέλι χρησιμοποιούνταν στην ιατρική για την αποθεραπεία των πληγών. Με τον καιρό η χρήση του ως αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο μειώθηκε κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αντιβιοτικών.

Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές οι οποίες μιλούν για θετικά αποτελέσματα με τη χρήση του μελιού στη θεραπεία των πληγών και την καταπολέμηση των μολύνσεων και κατά συνέπεια στην αντιοξειδωτική δράση του. Η θετική επίδραση του μελιού φαίνεται να είναι πιο έντονη σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει απλά σάκχαρα, τα οποία απορροφούν υγρά από την πληγή, αναστέλλοντας έτσι την ανάπτυξη μικροβίων.

Παράλληλα, το μέλι περιέχει το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει το αντιοξειδωτικό πινοσεμπρίνη, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο μέλι και φαίνεται ότι έχει σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Χρησιμοποιήστε το αντί για ζάχαρη στον καφέ σας ή στο γάλα ή γενικότερα στα ροφήματά σας, στη ζαχαροπλαστική κ.α. Μην υπερβάλετε ωστόσο στην ποσότητα, καθώς και αυτό ανεβάζει το σάκχαρο και δίνει θερμίδες. Τρία με τέσσερα κουτουλάκια την ημέρα (σε σχέση βέβαια και με τη συνολική πρόσληψη γλυκαντικών) μπορούν να ενταχθούν στην καθημερινή σας διατροφή.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *