Μελέτη συνδέει τα ωμέγα λιπαρά οξέα με την ανάπτυξη των βρεφών

Ζήαης Ψάλλας

Τόσο ως καύσιμο για τα κύτταρα όσο και ως μοριακά δομικά στοιχεία στις μεμβράνες των κυττάρων, τα λιπαρά οξέα είναι κρίσιμα για την ανθρώπινη λειτουργία και ανάπτυξη. Δύο κατηγορίες λιπαρών οξέων, τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6, συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα ψάρια και άλλα θαλασσινά, προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών. Τα ωμέγα-6, κοινά στα φυτικά έλαια, έχουν πιο μικτά αποτελέσματα αλλά θεωρούνται επίσης απαραίτητα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 μπορεί να επηρεάσουν το βάρος και το μήκος των νεογνών. Αλλά καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει προσεκτικά αυτά τα λιπαρά οξέα στο αίμα των μητέρων και στους ομφάλιους λώρους κατά τη στιγμή της γέννησης.

Ο ερευνητής Sathish Kumar Natarajan και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα ανέλυσαν το αίμα 121 ζευγών μητέρας-βρέφους για οξυλιπίνες: χημικές ενώσεις που προκύπτουν όταν τα ένζυμα διασπούν τα λιπαρά οξέα.

Η ομάδα βρήκε μια σειρά από οξυλιπίνες στο αίμα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Από αυτές τις οξυλιπίνες, αρκετές που προέκυψαν από τη διάσπαση των ωμέγα-6 σχετίστηκαν με μεγαλύτερο μήκος νεογνού. Για κάθε 10% αύξηση των ποσοτήτων δύο τέτοιων οξυλιπινών, η ποσοστιαία κατάταξη ενός βρέφους σε μήκος αυξανόταν κατά 1,3 και 2 εκατοστημόρια, αντίστοιχα. Ομοίως, μια αύξηση 10% σε μια ορισμένη ω-3 οξυλιπίνη αύξησε αυτή την εκατοστιαία θέση κατά 1,2.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ οξυλιπινών και βάρους γέννησης ήταν γενικά λιγότερο έντονες, ένα προϊόν διάσπασης ωμέγα-6 φάνηκε ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Όταν αυτό το προϊόν δεν ήταν ανιχνεύσιμο στο αίμα, το βάρος γέννησης ήταν στο 59ο εκατοστημόριο ενώ όταν ήταν ανιχνεύσιμο, το βάρος του βρέφους ήταν στο 37ο εκατοστημόριο.

Απαιτείται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι ωμέγα-3 και ωμέγα-6 οξυλιπίνες επηρεάζουν πράγματι το μήκος και το βάρος του βρέφους. Τα ευρήματα της ομάδας υποδεικνύουν τη δυνατότητα χρήσης οξυλιπινών ως βιοδεικτών για αυτά τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμη...