Μελέτη ρίχνει φως στο πώς οι νευρώνες ανταποκρίνονται στη συσσώρευση σιδήρου που σχετίζεται με τη γήρανση

Ο σίδηρος συσσωρεύεται στον εγκεφαλικό φλοιό με τη γήρανση. Πληθώρα μελετών δείχνουν ότι η προοδευτική συσσώρευση σιδήρου στη μέλαινα ουσία στον ηλικιωμένο ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, αλλά όχι για όλους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας έχει σχέδια να ανταποκριθεί ειδικά στην υπερφόρτωση σιδήρου.

Μια πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Taejoon Kwon και τον καθηγητή Hyung Joon Cho στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST), περιγράφει λεπτομερώς τη νευρωνική απόκριση στην υπερβολική συσσώρευση σιδήρου, η οποία σχετίζεται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Διερευνώντας την ανταπόκριση των νευρώνων στη μέλαινα ουσία έναντι της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία, η ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα προφίλ μεταγραφής συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με τη γήρανση χρησιμοποιώντας αρουραίους διαφορετικών ηλικιών και επιβεβαίωσε τη συσσώρευση σιδήρου τους χρησιμοποιώντας εικόνες μαγνητικού συντονισμού. Με τα πρόσθετα πειράματα σε ζώα και τα πειράματα κυτταρικών σειρών, διαπίστωσαν ότι δύο γονίδια (CLU και HERPUD1) ανταποκρίθηκαν στη συσσώρευση σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία και η καταστροφή αυτών των γονιδίων μείωσε σοβαρά την κυτταρική ανοχή για την τοξικότητα του σιδήρου.

«Εικάζουμε ότι η κατανόηση του τοπίου της γονιδιακής έκφρασης κατά τη διάρκεια της συσσώρευσης σιδήρου που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να μας βοηθήσει να αποσαφηνίσουμε τις μοριακές οδούς και τις πιθανές προληπτικές στρατηγικές κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών», σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Aging Cell.

Διαβάστε ακόμη...