H βιταμίνη D και τα ιχθυέλαια δεν μειώνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Θάνος Ξυδόπουλος

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA επιβεβαιώνει πως ούτε η βιταμίνη D ούτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια εμποδίζουν την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής, μια δυνητικά σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού.

Αυτή η μελέτη έρχεται μετά από μια παρουσίαση της Christine Albert, στις επιστημονικές συνεδρίες της American Heart Association. Η Albert και η ερευνητική της ομάδα εξέτασαν εάν η βιταμίνη D ή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην παροξυσμική έναντι της επίμονης κολπικής μαρμαρυγής και κατά πόσον θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες υποομάδες ασθενών που θα ήταν πιο πιθανό να ωφεληθούν ή να ζημιωθούν από τα συμπληρώματα διατροφής. 

"Η πρότασή μας παραμένει η ίδια", δήλωσε η Albert, πρόεδρος του Smidt Heart Institute. "Δεν υποστηρίζουμε τη λήψη ιχθυελαίου ή συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες δοκιμές που διαπίστωσαν αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής με συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων υψηλότερης δόσης, η μελέτη μας δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής με 1 γραμμάριο ιχθυελαίου την ημέρα, το οποίο είναι καλό νέο για τα άτομα που λαμβάνουν ιχθυέλαια χαμηλής δόσης για άλλες καταστάσεις υγείας".

Ομοίως, τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε δοσολογία 2.000 Διεθνείς Μονάδες την ημέρα δεν αύξησαν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, κάνοντας την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα και, μερικές φορές, πολύ γρήγορα. Εκτιμάται ότι επηρεάζει 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος εντός των κόλπων της καρδιάς και στη συνέχεια οι θρόμβοι μπορούν να ταξιδέψουν από στον εγκέφαλο μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξασθένιση τους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες), με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών ή την καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά οδηγεί σε συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής κάποιου.

Διαβάστε ακόμη...