Μελέτη έδειξε πως αντίσωμα κατά της αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab), ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γνωστό με την εμπορική ονομασία Actemra, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρό Covid-19, σύμφωνα με μια νέα κλινική μελέτη που έγινε σε 68 αμερικανικά νοσοκομεία. Από την άλλη, όμως, δύο άλλες μελέτες, μία ιταλική και μία γαλλική, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θετική εικόνα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέφεραν ότι από τους 433 ασθενείς με μέση ηλικία τα 62 έτη, που είχαν κορωνοϊό και έλαβαν το φάρμακο, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, όσο βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πέθανε το 29%, ενώ από τους 3.500 που δεν είχαν πάρει τοσιλιζουμάμπη πέθανε το 41%.

«Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που έλαβαν tocilizumab κατά τις πρώτες δύο μέρες μετά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ είχαν μείωση 30% στον κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή που δεν περιλάμβανε αυτό το φάρμακο» δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντέιβιντ Λιφ του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστόνης.

«Τα ευρήματά μας» πρόσθεσε «δείχνουν πειστικά ότι, αν το tocilizumab χορηγηθεί έγκαιρα σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της θνητότητας. Η μείωση είναι ανάλογη με αυτή που έχουμε δει με τα κορτικοστεροειδή στην κλινική δοκιμή Recovery και μάλιστα το όφελος του tocilizumab είναι άσχετο από το αν οι ασθενείς παράλληλα παίρνουν στεροειδή ή όχι».

Το tocilizumab, που έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη φλεγμονή, καταστέλλει τη δράση της ιντερλευκίνης-6, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη φλεγμονώδη διαδικασία σε πολλές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, ο οποίος προκαλεί την λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών».

Όμως, μια άλλη τυχαιοποιημένη ιταλική κλινική μελέτη, που δημοσιεύτηκε παράλληλα στο ίδιο ιατρικό περιοδικό και πραγματοποιήθηκε σε 24 ιταλικά νοσοκομεία σε 126 ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid-19 (από τους οποίους οι μισοί έπαιρναν το φάρμακο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το tocilizumab δεν μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της κλινικής κατάστασης των ασθενών, με αποτέλεσμα η μελέτη να διακοπεί πρόωρα.

Μια τρίτη γαλλική κλινική μελέτη σε 130 ασθενείς με Covid-19 και μέτρια ή σοβαρή πνευμονία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο είχαν μειωμένη πιθανότητα διασωλήνωσης και θανάτου έως την 14η μέρα νοσηλείας, αλλά όχι έως την 28η.

Μετά από αυτά τα εν μέρει αντικρουόμενα ευρήματα των τριών μελετών, όπως επισημαίνει το ίδιο το ιατρικό περιοδικό σε σχετική ανάλυσή του, το θέμα θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν υπάρξουν νέα δεδομένα και άλλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προς το παρόν πάντως, όπως επισημαίνει, τα έως τώρα δεδομένα δεν συνηγορούν ακόμη υπέρ της ευρείας καθιέρωσης του tocilizumab στη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε ακόμη...