Μελέτη διαπιστώνει ότι και η μη βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με την ηπατική ίνωση

Ζήσης Ψάλλας

Η ηπατική νόσος συσχετίζεται σταθερά με τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Aλλά οι μελέτες σχετικά με τη μη βαριά χρήση αλκοόλ για την υγεία του ήπατος είναι συχνά αντιφατικές, τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και μεταξύ εκείνων που είναι γνωστό ότι έχουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας των επιπτώσεών του στην υγεία, η έρευνα για το αλκοόλ επικεντρώνεται συχνά στη μέση ημερήσια ή εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, πιθανώς κρύβοντας διαφορές στα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ, όπως η συχνότητα κατανάλωσης, η συνήθης ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται και η υπερφαγία.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Chobanian & Avedisian School of Medicine δείχνουν ότι η μη βαριά χρήση αλκοόλ σχετίζεται με ίνωση (πάχυνση και ουλές του συνδετικού ιστού) και μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH).

Διαπίστωσαν επίσης ότι πολλά πρότυπα και μέτρα χρήσης αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής εβδομαδιαίας κατανάλωσης αλκοόλ, συσχετίστηκαν με κλινικά σημαντική ίνωση και κίνδυνο NASH μεταξύ μη βαρέων χρηστών αλκοόλ.

«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν τη σημασία της ενθάρρυνσης όλων των ασθενών να μειώσουν την πρόσληψη αλκοόλ όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμμορφώνονται τουλάχιστον με τα συνιστώμενα όρια των υφιστάμενων διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών των ΗΠΑ», εξηγεί η συγγραφέας Michelle T. Long, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής.

Σε περισσότερους από 2.600 συμμετέχοντες από την Καρδιακή Μελέτη Framingham χορηγήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που κατευθυνόταν από τον κλινικό ιατρό σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και προσφέρθηκε μια παροδική ελαστογραφία ελεγχόμενης δόνησης (VCTE) για να μετρηθεί το συκώτι τους για υπερβολική συσσώρευση συνδετικού ιστού. Όχι μόνο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μη βαριά χρήση αλκοόλ συσχετίστηκε με ίνωση και NASH, αλλά και ότι πολλαπλά πρότυπα χρήσης αλκοόλ ήταν υπεύθυνα για αυτό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την παροχή συμβουλών σε ασθενείς με και χωρίς προϋπάρχουσα NAFLD, ειδικά καθώς οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος δεν κάνουν συστάσεις σχετικά με τη μη βαριά χρήση αλκοόλ στη NAFLD.

Διαβάστε ακόμη...