Μελέτη δείχνει ότι δεν λειτουργούν οι δίαιτες το ίδιο για όλους του ανθρώπους

Ζήσης Ψάλλας

Το αδυνάτισμα είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα. Παράγοντες όπως το φύλο, η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η διαθεσιμότητα της υγιεινής διατροφής παίζουν ρόλο. 

Αναζητώντας απαντήσεις, μια ερευνητική ομάδα στο King's College London ξεκίνησαν τη μελέτη PREDICT, τη μεγαλύτερη συνεχιζόμενη διατροφική μελέτη του είδους της στον κόσμο.

Η PREDICT-1, η πρώτη φάση του ερευνητικού προγράμματος PREDICT, περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ζευγαριών διδύμων) που παρακολουθούνταν συνεχώς για δύο εβδομάδες για να βρεθεί το πώς ανταποκρίνονται στα διαφορετικά τρόφιμα.

Οι συμμετέχοντες είχαν μια αρχική μέρα προετοιμασίας στο νοσοκομείο για λεπτομερείς μετρήσεις αίματος αφού κατανάλωσαν προσεκτικά σχεδιασμένα γεύματα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν το υπόλοιπο της μελέτης στο σπίτι, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα προκαθορισμένων γευμάτων και δική τους επιλογή. Μετρήθηκε ένα ευρύ φάσμα δεικτών διατροφικών αποκρίσεων και υγείας από τα επίπεδα γλυκόζης, λίπους, ινσουλίνης και φλεγμονής στο αίμα έως τον ύπνο και τα βακτήρια του εντέρου.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρήθηκε ήταν η μεγάλη διακύμανση της ινσουλίνης, του σακχάρου στο αίμα και των λίπους, ακόμη και για τους ταυτόσημους διδύμους.Αυτό μας λέει ότι είμαστε όλοι μοναδικοί και ότι δεν υπάρχει τέλεια διατροφή ή σωστός τρόπος διατροφής που λειτουργεί για όλους. 

Επίσης, ο χρόνος των γευμάτων επηρεάζει τις διατροφικές αποκρίσεις με εξατομικευμένο τρόπο. Το ίδιο γεύμα στο πρωινό προκάλεσε μια διαφορετική διατροφική απόκριση σε μερικούς ανθρώπους όταν τρώγονταν για μεσημεριανό. Αλλά σε άλλους ανθρώπους δεν υπήρχε καμία διαφορά, διαλύοντας το μύθο ότι υπάρχουν σωστές ώρες γεύματος που λειτουργούν για όλους.

Μια άλλη έκπληξη ήταν ότι η σύνθεση των γευμάτων σε όρους θερμίδων, λίπους, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών είχε πολύ εξατομικευμένη επίδραση στις αποκρίσεις. 

Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων στο αίμα κυμαίνονταν έως και 10 φορές, ακόμη και σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι είναι δυνατό να βελτιωθεί η διαχείριση του βάρους και η μακροχρόνια υγεία με έναν πιο εξατομικευμένο τρόπο διατροφής σχεδιασμένο για να αποφευχθεί η πρόκληση ανθυγιεινών φλεγμονωδών αποκρίσεων μετά τα γεύματα.

Οι ερευνητές είπαν ότι είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τις υπερβολικά γενικές οδηγίες, τις δίαιτες μόδας και τις προτάσεις "ενός μεγέθους" και να αναπτύξουμε πιο εξατομικευμένες, διατροφικές προσεγγίσεις που εργάζονται για το σώμα μας και όχι εναντίον του.

Διαβάστε ακόμη...