Ζήσης Ψάλλας
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia δείχνει ότι η θνησιμότητα από καρκίνο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο γενικό πληθυσμό, κατά 18% για όλους τους καρκίνους μαζί, 9% για τον καρκίνο του μαστού και 2,4 φορές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η θνησιμότητα από καρκίνο σε άτομα με διαβήτη ήταν επίσης περίπου διπλάσια από εκείνη του γενικού πληθυσμού για καρκίνους που σχετίζονται με τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του ήπατος, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.
Η μελέτη, από τον Δρ. Suping Ling, από το Leicester Diabetes Research Centre, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε επίσης αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 4,1% ετησίως στις νεότερες γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 κατά την 20ετή περίοδο μελέτης από το 1998-2018.
Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν μια ομάδα ατόμων ηλικίας 35 ετών και άνω που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί διαβήτη τύπου 2 από Clinical Practice Research Datalink, μια βάση δεδομένων γενικής ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, για μια περίοδο 20 ετών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1998 και 30 Νοεμβρίου 2018. Ανέλυσαν τις τάσεις στα ποσοστά θνησιμότητας για όλες τις αιτίες, για κάθε καρκίνο και για καρκίνο ανά ηλικία, φύλο, εθνικότητα, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, παχυσαρκία και κατάσταση καπνίσματος. Εκτίμησαν επίσης τυποποιημένες αναλογίες θνησιμότητας, συγκρίνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 με τον γενικό πληθυσμό.
Η μελέτη περιελάμβανε 137.804 άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2 με διάμεση παρακολούθηση 8,4 ετών. Οι συγγραφείς λένε ότι η μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας που παρατηρείται σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, λόγω της επιτυχούς καρδιαγγειακής πρόληψης και θεραπείας τις τελευταίες δεκαετίες, σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο τώρα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες παθήσεις και επομένως να πεθάνουν από άλλες αιτίες (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου).
Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν περισσότερο από 1,5 φορές αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του ήπατος και του ενδομητρίου καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης. Παρά τις εθνικές αναφορές αυτής της περιόδου που έδειξαν μείωση του καρκίνου του μαστού στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, αυτή η νέα μελέτη έδειξε επίσης αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού κατά 4,1% ετησίως στις νεότερες γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.