Mελέτη αποκαλύπτει τον κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού σε άλλα μέρη του σώματος

Ζήσης Ψάλλας

Ο κίνδυνος πρώιμης εξάπλωσης του καρκίνου του μαστού σε άλλο σημείο του σώματος κυμαίνεται από 6% έως 22%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεγάλης και λεπτομερούς παγκόσμιας μελέτης για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού που παρουσιάστηκε στο Advanced Breast Cancer Sixth International Consensus Conference.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά πόσοι από αυτούς τους ασθενείς αναπτύσσουν προχωρημένο καρκίνο του μαστού. 

Τα νέα ευρήματα αποτελούν μέρος μιας μετα-ανάλυσης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από όσες διαφορετικές μελέτες μπορούσαν να βρουν σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και εάν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Συνδυάζοντας πολλά δεδομένα μαζί, οι ερευνητές μπορούν να λάβουν τις πιο αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό κίνδυνο μετάστασης και πώς διαφέρει για διαφορετικές ομάδες ασθενών.

Η ανάλυση περιελάμβανε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που συμμετείχαν σε περισσότερες από 400 μελέτες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. 

Η ανάλυση δείχνει ότι ο συνολικός κίνδυνος μετάστασης για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι μεταξύ 6% και 22%. Αυτό είναι ένα εύρος που αντικατοπτρίζει το επίπεδο κινδύνου για τις μισές γυναίκες στην ανάλυση, με μόνο το ένα τέταρτο των γυναικών να έχει υψηλότερο κίνδυνο και το ένα τέταρτο των γυναικών να έχει χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές λένε ότι το εύρος είναι μεγάλο επειδή ο κίνδυνος ποικίλλει πολύ ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά κάτω των 35 ετών, έχουν 12,7% έως 38% κίνδυνο να επανεμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν κίνδυνο από 3,7% έως 28,6%. 

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο Luminal Β (θετικός στον ορμονικό υποδοχέα και τείνει να αναπτύσσεται πιο γρήγορα) είχαν 4,2% έως 35,5% κίνδυνο μετάστασης σε σύγκριση με 2,3% έως 11,8% στις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο Luminal Α. (θετικός στον ορμονοϋποδοχέα και τείνει να αναπτύσσεται πιο αργά).

Διαβάστε ακόμη...