Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, εντοπίζει έναν λόγο για τον οποίο οι ηλικιωμένοι είναι σημαντικά πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες από τους νεότερους, ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα που αναδείχτηκε πρόσφατα στην πανδημία COVID-19.
«Μέσω αυτής της μελέτης, αποκτήσαμε μια νέα κατανόηση του γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις μολυσματικές ασθένειες, κάτι που θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε πιθανές νέες θεραπείες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Michael Demetriou, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του UCI και επικεφαλής του Τμήματος Σκλήρυνσης κατά Πλάκας και Νευροανοσολογίας στο UCI.
Η δύναμη των Τ κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνεται με τη γήρανση, αυξάνοντας έτσι τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα από λοιμώδη νοσήματα. Τα Τ κύτταρα είναι η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος που συντονίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η προσθήκη σύνθετων και διακλαδισμένων αλυσίδων υδατανθράκων (γλυκάνες) στις πρωτεΐνες καταστέλλει τη λειτουργία των Τ κυττάρων.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές δείχνουν ότι οι διακλαδισμένες γλυκάνες αυξάνονται με την ηλικία στα Τ-λεμφοκύτταρα των γυναικών περισσότερο από ό,τι σε αυτά των ανδρών λόγω των αυξήσεων που σχετίζονται με την ηλικία σε έναν σημαντικό μεταβολίτη σακχάρου (Ν-ακετυλογλυκοζαμίνη) στο αίμα και της σηματοδότησης μιας κυτοκίνης, της ιντερλευκίνης-7.
«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η αντιστροφή της αύξησης των διακλαδισμένων γλυκανών αναζωογονεί τη λειτουργία των Τ κυττάρων των ποντικιών και των ανθρώπων και μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης από σαλμονέλα σε ηλικιωμένα θηλυκά ποντίκια», είπε ο Demetriou. Η αναζωογόνηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μείωση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.
Η ανοσολογική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη γήρανση, συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα τόσο από μολυσματικές όσο και από νεοπλασματικές ασθένειες σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, περίπου το 90% των θανάτων από γρίπη αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, παρά το γεγονός ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του πληθυσμού της χώρας.