Ζήσης Ψάλλας
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν έντονες σωματικές δραστηριότητες, όπως τζόκινγκ ή παίζοντας ανταγωνιστικά αθλήματα, σε περιοχές με υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχουν λιγότερο όφελος.
Οι δείκτες που εξετάστηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν υπερεντάσεις της λευκής ουσίας, που υποδηλώνουν τραυματισμό τόσο της λευκής ουσίας του εγκεφάλου όσο και της φαιάς ουσίας.
Οι μεγαλύτεροι όγκοι φαιάς ουσίας και οι μικρότεροι όγκοι υπερέντασης λευκής ουσίας αποτελούν δείκτες συνολικής καλύτερης εγκεφαλικής υγείας.
"Η έντονη άσκηση μπορεί να αυξάνει την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melissa Furlong, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson.
Η μελέτη εξέτασε 8.600 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 56 από τη UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων. Η έκθεση των συμμετεχόντων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατηγοριοποιήθηκε σε τέσσερις ομάδες, από τη χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έως την υψηλότερη.
Η σωματική δραστηριότητα κάθε ατόμου μετρήθηκε για μία εβδομάδα με μια συσκευή ανίχνευσης κίνησης που φορούσε και ονομάζεται επιταχυνσιόμετρο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με τη διάρκεια της έντονης σωματικής δραστηριότητας που είχαν -κυμαίνονταν από καμία έως 30 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα.
Οι άνθρωποι που έκαναν την πιο έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, κατά μέσο όρο, είχαν όγκο φαιάς ουσίας 800 cm3, σε σύγκριση με έναν μέσο όγκο φαιάς ουσίας 790 cm3 σε άτομα που δεν έκαναν έντονη άσκηση. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση δεν άλλαξε τις επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στον όγκο της φαιάς ουσίας. Ωστόσο, βρήκαν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση άλλαξε τα αποτελέσματα της έντονης σωματικής δραστηριότητας όταν εξέτασαν τις υπερεντάσεις της λευκής ουσίας.
Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και άλλες συμμεταβλητές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα μείωσε την υπερένταση της λευκής ουσίας σε περιοχές με χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά αυτά τα οφέλη δεν βρέθηκαν σε εκείνες σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.