Μειώθηκε η θνησιμότητα από καρδιοαγγειακές νόσους και καρκίνο

AD526ED2459080721F912118939D6E7D.jpg

  Η θνησιμότητα που οφείλεται στις καρδιοαγγειακές νόσους και στον καρκίνο μειώθηκε αισθητά από το 1990 έως το 2011 στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σαφής μείωση καταγράφηκε στο ποσοστό θνησιμότητας από οξύ καρδιακό επεισόδιο, κατά μέσο όρο 40%, ενώ οι θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν στο μισό από το 1990.

Οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν επίσης κατά 15% την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω της αισθητής μείωσης της θνησιμότητας από τους καρκίνους του στομάχου, του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, και από τους καρκίνους του προστάτη και του πνεύμονα στους άνδρες, υπογραμμίζει το Panorama της υγείας 2013 του ΟΟΣΑ.

Οι καρδιοαγγειακές νόσοι, στις οποίες οφείλετο το 33% του συνόλου των θανάτων το 2011, παραμένουν η βασική αιτία θνησιμότητας στις 33 χώρες του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει η έκθεση. Ο καρκίνος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο του συνόλου των θανάτων που καταγράφηκαν στις χώρες αυτές.

Ωστόσο η μείωση δεν είναι όμοια σε όλες τις χώρες: οι καρδιοαγγειακές νόσοι είναι συχνότερα θανατηφόρες στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γαλλία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Όσον αφορά τους θανάτους από οξύ καρδιακό επεισόδιο που αντιστοιχούν στο 12% των θανάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ, η μείωση είναι μεγάλη στη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία όπου τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν κατά δύο τρίτα, κυρίως λόγω του περιορισμού του καπνίσματος και της προόδου στη θεραπεία των ασθενειών αυτών.

Το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο, -δηλαδή το 8% του συνόλου των θανάτων στον ΟΟΣΑ- παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με την κάθε χώρα: μείωση κατά δύο τρίτα στην Ισπανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ενώ η μείωση παραμένει περιορισμένη στην Πολωνία, την Ουγγαρία και κυρίως τη Σλοβακία όπου η θνησιμότητα (137 ανά 100.000 κατοίκους) ήταν το 2011 τριπλάσια σε σχέση με την Ελβετία ή τη Γαλλία (41 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν επίσης, εκτός από χώρες όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, μια εικόνα που εξηγείται από τη σαφή μείωση των θανάτων που οφείλονται στις καρδιοαγγειακές νόσους στις χώρες αυτές.

Το 2011 το μέσο ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 211 ανά 100.000 κατοίκους, με ποσοστά σαφώς υψηλότερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπως και στη Δανία, ενώ χώρες όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Φινλανδία καταγράφουν ποσοστά χαμηλότερα από 180 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους άνδρες και αντιστοιχεί στο 23% όλων των θανάτων από καρκίνο, ποσοστό που ξεπερνά το 30% στο Βέλγιο και την Ελλάδα.

Εξάλλου η έκθεση επισημαίνει μια ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, με 85 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από σάκχαρο, σχεδόν το 7% των ατόμων ηλικίας 20 έως 79 ετών που ζουν στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *