Η εργασιακή ημέρα φαίνεται να επιμηκύνεται διαρκώς και συχνά μέχρι ο εργαζόμενος να φθάσει στο σπίτι του ο ήλιος έχει δύσει, με αποτέλεσμα να τρώει και να πέφτει για ύπνο. Αυτό, όπως αποκαλύπτεται από τους ερευνητές, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία.
Μία νέα μελέτη Τούρκων καρδιολόγων, που είδε πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση δείπνου αργά το βράδυ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.
Η ενδιαφέρουσα έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Ρώμη, αναφέρει ότι το δείπνο εντός δύο ωρών από τη βραδινή κατάκλιση μπορεί να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία, σαν να κάναμε διατροφή πλούσια σε αλάτι.
Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων πρέπει να τρώμε ένα ελαφρύ δείπνο όχι αργότερα από τις 7 μ.μ.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και την ώρα του δείπνου περισσότερων από 700 ενηλίκων που ήδη έπασχαν από υπέρταση.
Έτσι βρήκαν ότι στο 24,2 % των περιπτώσεων, όπου οι συμμετέχοντες δείπνησαν δυο ώρες προτού πάνε στο κρεβάτι για ύπνο, η αρτηριακή τους πίεση δεν κατάφερε να πέσει στα επιθυμητά επίπεδα κατά τη διάρκεια της νύκτας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής.
Καθώς η υπέρταση γίνεται ένα όλο και οξύτερο πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο και η παχυσαρκία έχει λάβει τις διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, είναι σημαντικό οι διαπιστώσεις των Τούρκων επιστημόνων να ληφθούν πολύ στα σοβαρά.
Ενδεικτικά η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία αναφέρει ότι το 30% των ενηλίκων στη Βρετανία υποφέρει από υπέρταση, ενώ υπολογίζεται ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υπέρταση στη Βρετανία χωρίς να έχουν διαγνωσθεί.
Όπως επισημαίνει ο Πίτερ Βάσμπεργκ, ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «σε πολλούς υπερτασικούς η πίεση παραμένει υψηλή κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών».