Μειώνονται οι πρόωροι θάνατοι σε εργασιακούς χώρους χωρίς καπνό

 
Λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα σε εργασιακούς χώρους χωρίς καπνό τσιγάρου. Το ποσοστό καρδιακών προσβολών μειώθηκε σε περιοχή της Μινεσότα, όταν εισήχθησαν νόμοι που απαγόρευαν το κάπνισμα στους εργασιακούς χώρους, αναφέρουν ερευνητές από τη Mayo Clinic, στο Rochester, στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine today».


Οι ερευνητές εξηγούν ότι το παθητικό κάπνισμα έχει συνδεθεί με τη στεφανιαία νόσο στους μη καπνιστές. Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει το παθητικό κάπνισμα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σχεδόν τόσο ψηλά όσο με το ενεργητικό κάπνισμα.

Ο Richard D. Hurt, συνέλεξε στοιχεία για τα ποσοστά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιακής προσβολής στο Olmsted County, της Minnesota, 18 μήνες πριν την εισαγωγή του νόμου και 18 μήνες μετά. Το 2002 τέθηκαν σε ισχύ νόμοι κατά του καπνίσματος, που επεκτάθηκαν το 2007 στους εργασιακούς χώρους και τα bar.

Οι ερευνητές αναφέρουν σημαντική πτώση στην εμφάνιση εμφραγμάτων μεταξύ των 2 διαστημάτων που μελετήθηκαν, από τους 18 μήνες πριν την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος στα εστιατόρια στους 18 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου στους εργασιακούς χώρους, πέντε χρόνια αργότερα.

Όταν συνέκριναν την περίοδο των 18 μηνών πριν την εισαγωγή του νόμου και των 18 μηνών μετά, ανακάλυψαν ότι

– Τα ποσοστά εμφραγμάτων μειώθηκαν κατά 33%, από 150,8 ανά 100.000 ανθρώπους σε 100.7.
– Ο αιφνίδιος καρδιαγγειακός θάνατος υποχώρησε κατά 17%, από 109.1 σε 92 ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν το παθητικό κάπνισμα όσο γίνεται περισσότερο και όσοι πάσχουν από στεφανιαία νόσο δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Ο χειρουργός Richard Carmona, εξηγεί ότι οι μη καπνιστές που εισπνέουν καπνό στο περιβάλλον τους μπορεί ενδεχομένως να βλάπτουν την υγεία τους. Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι μόνο ενόχληση, τονίζει, καθώς η επιστήμη έχει δείξει ότι βλάπτει την υγεία.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *