Μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στη Νότια Αφρική που μένουν ορφανά εξαιτίας του AIDS

BD9F98818BF7AB8C7FCDECA2ACE0D82C.jpg

  Ο αριθμός των παιδιών που ορφάνεψαν εξαιτίας του HIV στη Νότια Αφρική έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια το 2012, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όμως έκτοτε έχει μειωθεί, ανακοίνωσε σήμερα το UNAIDS, το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS, σύμφωνα με στοιχεία του οποίου έχει περιοριστεί και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Χάρη στη μείωση αυτή η Νότια Αφρική κάνει άλλο ένα βήμα για να πλησιάσει το στόχο της, να περιορίσει δηλαδή κατά 50% τις νέες μολύνσεις από τον ιό, σημείωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε απόλυτους αριθμούς η Νότια Αφρική είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, έχοντας 6,4 εκατομμύρια οροθετικούς, ωστόσο η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη.

«Το 2004 ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε περίπου τις 540.000, σε σύγκριση με τα 370.00 νέα κρούσματα του 2012», δήλωσε η εκπρόσωπος του UNAIDS Λέσλι Όντενταλ. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2013.

Οι γυναίκες παραμένουν η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού. Σε κάθε άνδρα ασθενή αντιστοιχούν δύο γυναίκες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι άνδρες επιβάλουν στις γυναίκες να έχουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς να λαμβάνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις. Πολύ σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει και η φτώχεια.

Το UNAIDS επισημαίνει εξάλλου ότι τα τελευταία χρόνια, από το 2004 και μετά, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην πρόσβαση των ασθενών στις αντιρετροϊκές θεραπείες με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θάνατοι από AIDS. Εντυπωσιακή είναι η μείωση της μετάδοσης του ιού από τις μητέρες στα βρέφη που πλησιάζει στο μηδέν.

Από το 2004 οι αρχές της Νότιας Αφρικής έχουν αναλάβει να χορηγούν δωρεάν φάρμακα στους οροθετικούς. Μολονότι η πρακτική αυτή δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί παντού, σήμερα λαμβάνουν θεραπεία 2,4 εκατομμύρια ασθενείς, ο αριθμός τους δηλαδή διπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Ένας άλλος στόχος που θέτουν είναι να πείσουν 1 εκ. άνδρες να υποβληθούν σε περιτομή καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *