Εδώ και χρόνια, και πολύ περισσότερο στην εποχή του μνημονίου, ακούμε διαρκώς για την -ξεκάθαρη- ανάγκη να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Ανεξάρτητα της μεθοδολογίας, που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης δαπάνης, και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος επιτυγχάνεται σταδιακά.
Παρ΄ όλα αυτά, λοιπόν, ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, συμφώνησε με την τρόικα σε νέο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το διπλασιασμό της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, από το 15% σε πάνω από το 30%!
Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι παροχές του πολυθρύλητου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που στήθηκε στο πόδι, μειώνονται και άλλο για τους ασφαλισμένους, καθώς αλλάζει και ο κανονισμός παροχών, με περαιτέρω μείωση στις αποζημιώσεις για εξετάσεις, όπως οι αξονικές τομογραφίες και άλλες ιατρικές πράξεις. Στόχος, να εξασφαλιστούν 200 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, θα εκδοθεί αύριο, Τετάρτη, νέο δελτίο τιμών για τα φάρμακα, με εκτιμώμενο όφελος 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυξάνεται η διείσδυσης γενόσημων φαρμάκων, από την οποία θα προέλθουν 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Δημιουργείται θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου, με στόχο εξοικονομήσεις 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Προωθείται συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, με στόχο να εξασφαλιστούν 150 εκατομμυρίων ευρώ.