Οι θάνατοι γυναικών κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό, παγκοσμίως, σε σχέση με το 1990, αλλά παραμένουν ακόμη μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών.
Έτσι, η πιθανότητα να πεθάνει μια έγκυος είναι μία στις 36 στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά μία στις 4.900 στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Ο αριθμός των θανάτων γυναικών λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού μειώθηκε κατά 44% μεταξύ 1990 – 2015 και από 385 ανά 100.000 γεννήσεις υποχώρησε στις 216 ανά 100.000.
Όμως ο ΟΗΕ είχε θέσει στόχο για μια πιο φιλόδοξη μείωση κατά 75% έως το 2015.
Επιπλέον, κατά την τελευταία 25ετία διπλασιάσθηκε η «ψαλίδα» ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο και εκείνες με το υψηλότερο επίπεδο θανάτων (η διαφορά φθάνει πλέον τις 200 φορές).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντι Γκράχαμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Υπολογίζεται ότι στον πλανήτη μας μένουν έγκυες 210 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο και 140 εκατομμύρια παιδιά έρχονται στον κόσμο.
Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά γεννιούνται χωρίς την παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού.
Σύμφωνα με τη Γκράχαμ, «53 εκατομμύρια γυναίκες γεννάνε ακόμη χωρίς καμιά απολύτως φροντίδα».
Οι ανισότητες δεν λείπουν και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ενδεικτικά, είναι πιθανότερο να πεθάνει μια έγκυος μαύρη στη Νέα Υόρκη από ό,τι μια γυναίκα στη Βόρεια Κορέα ή στο Βιετνάμ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν και το αντίστροφο: την υπερβολική φροντίδα των εγκύων στη Δύση, που έχει ως συνέπεια να έχουν αυξηθεί θεαματικά οι καισαρικές, να γίνονται περιττές εξετάσεις υπερήχων, να χορηγούνται παραπανίσια αντιβιοτικά κ.α.
«Υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία και άλλες στη Λατινική Αμερική, όπου το 40% περίπου των τοκετών γίνονται με καισαρική.
Αποκλείεται παντελώς το 40% των γυναικών να χρειάζονται καισαρική», υπογράμμισε η Γκράχαμ.
Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 19%, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά γεννιούνται πλέον με καισαρική, ποσοστό που εμφανίζει συνεχή ανοδική τάση.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι «ο θάνατος αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου», καθώς εκτιμάται ότι ετησίως συμβαίνουν περίπου 27 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρών επιπλοκών κατά την κύηση.