Μειωμένη όσφρηση στην τρίτη ηλικία υποδηλώνει κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

BBC3D27C180767E9CB2B974C989F1071.jpg

  Οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να ξεχωρίσουν τις μυρωδιές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη, που δείχνει ότι η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να αποτελεί δείκτη πρόγνωσης για την κατάσταση της υγείας, αλλά και του προσδόκιμου ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ινδικής καταγωγής καθηγητή ψυχιατρικής και νευρολογίας Νταβανγκέρε Ντεβανάντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο νευρολογικό περιοδικό «Annals of Neurology», μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.169 ατόμων σε βάθος τετραετίας.

Όπως διαπιστώθηκε, η θνησιμότητα, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν 45% μεταξύ όσων είχαν τη χειρότερη επίδοση σε ένα τεστ όσφρησης που περιλάμβανε 40 διαφορετικές οσμές. Αντίθετα, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μόνο 18% μεταξύ όσων είχαν την καλύτερη όσφρηση.

«Ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται προοδευτικά για τα άτομα που έχουν χειρότερη όσφρηση και είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν την μικρότερη οσφρητική ικανότητα» δήλωσε ο Ντεβανάντ. Όπως είπε, το ερώτημα είναι αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στους νέους και στους μεσήλικες, κατά πόσο δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, σε περίπτωση που δεν έχουν καλή «μύτη». Αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί σε μελλοντικές έρευνες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *