Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους οδηγούς

 
Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν, σε περίπτωση αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.


Για την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Emergency Medicine Journal», ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία για 6.806 οδηγούς που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις, εστιάζοντας σε μοιραία γεγονότα 30 μέρες μετά το ατύχημα.

Όταν ο Dr. Tom Rice, από το University of California στο Berkeley, ανέλυσε τα στοιχεία του ΔΜΣ, ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκοι οδηγοί ήταν περισσότερο πιθανόν να πεθάνουν σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης, σε σχέση με τους οδηγούς φυσιολογικού βάρους.

Οι λιγότερο παχύσαρκοι οδηγοί είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με οδηγούς φυσιολογικού βάρους. Οι πιο παχύσαρκοι, με ΔΜΣ 40 και άνω είχαν 78% υψηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας.

Μπορεί τα οχήματα να είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να προστατεύουν τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους αλλά να έχουν ελλείψεις όσον αφορά την προστασία υπέρβαρων ή παχύσαρκων επιβατών, σημειώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία δεδομένης της επιδημίας παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προσπάθειες εκπαίδευσης των παχύσαρκων οδηγών σχετικά με τη σημασία της κατάλληλης χρήσης της ζώνης μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση στους σοβαρούς και μοιραίους τραυματισμούς, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δυνητικές διαφορές ανάλογα με το φύλο, τον τύπο του οχήματος, τον τύπο της σύγκρουσης και τη χρήση ζώνης ασφαλείας δήλωσαν ότι μόνο το φύλο είχε σημαντική επίδραση.

Ανακάλυψαν αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας σε άντρες οδηγούς, χαμηλού βάρους, και ο κίνδυνος που σχετιζόταν με το να είναι κάποιος υπέρβαρος ήταν υψηλότερος στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των οδηγών με μοιραία σύγκρουση δεν είχαν δεθεί σωστά. Το ύψος και το βάρος δεν ήταν διαθέσιμο για το 23% των οδηγών. Από τους οδηγούς με πλήρεις πληροφορίες ποσοστό 46% είχε φυσιολογικό ΔΜΣ, 33% ήταν υπέρβαροι και 18% παχύσαρκοι. Τα στοιχεία για τα ατυχήματα μπορεί να μην ήταν σύγχρονα ή ακριβή.

Οδηγοί στην έρευνα ταιριάστηκαν με άλλους που έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις, που μοιράζονται παράγοντες όπως χρονική στιγμή της ημέρας, χρόνο ανταπόκρισης ασθενοφόρου και καιρικές συνθήκες. Οι παχύσαρκοι μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που πιθανόν συμβάλλουν.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *