Μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης για τους υπέρβαρους μετά από εγκεφαλικό

 
Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι πεθαίνουν λιγότερο συχνά και παθαίνουν λιγότερες αναπηρίες μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη για πρώτη φορά έρχεται να δείξει ότι το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» ισχύει -εκτός από άλλες χρόνιες παθήσεις (καρδιά, διαβήτης κ.α.)- και στην περίπτωση των εγκεφαλικών.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βόλφραμ Ντένερ του Ιατρικού Πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, αφού μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 εγκεφαλικών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με βάρος μικρότερο του κανονικού είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά από ένα εγκεφαλικό και κινδυνεύουν περισσότερο να αποβεί θανατηφόρο για αυτούς.

Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ο κίνδυνος θανάτου για τους υπέρβαρους μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μικρότερος κατά 14% κατά μέσο όρο, ενώ για τους παχύσαρκους οι πιθανότητες θανάτου είναι μικρότερες κατά 24% έως 45%.

Υπέρβαρα είναι τα άτομα με δείκτη σωματικής μάζας 25 έως 30, ενώ παχύσαρκα όσα έχουν δείκτη πάνω από 30. Φυσιολογικό είναι το βάρος κάποιου, όταν ο δείκτης του βρίσκεται μεταξύ 18,5 και 25. Ο δείκτης υπολογίζεται αν διαιρέσει κανείς το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους (π.χ. 75 δια 1,65Χ1,65).

Οι Γερμανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ναι μεν κατά μέσο όρο οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά έχουν καλύτερη έκβαση ενός εγκεφαλικού, όμως σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν τέτοιο καρδιαγγειακό επεισόδιο λόγω του πάχους τους, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως ότι τα ευρήματά τους έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις έως τώρα συστάσεις των γιατρών σε όλο τον κόσμο, προς όσους έπαθαν εγκεφαλικό, να χάσουν οπωσδήποτε βάρος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *