Mediterrraneo Hospital: Η γαστρεντερολογική κλινική λειτουργεί όλο το 24ωρο

Η Γαστρεντερολογική Κλινική νοσηλεύει ασθενείς πάσχοντες από παθήσεις του πεπτικού σωλήνα (οισοφάγος – στόμαχος – λεπτό και παχύ έντερο), του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος και, σε συνεργασία με τις άλλες κλινικές του Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα και τα Εργαστηριακά Τμήματα, αντιμετωπίζει συντηρητικά ή επεμβατικά όλο το φάσμα των νοσημάτων του πεπτικού.

Το Τμήμα λειτουργεί όλο το 24ωρο διαθέτοντας ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα πλήρως εξοπλισμένο περιβάλλον με άνετους και πολυτελείς χώρους.

Η στελέχωση του τμήματος από  Αναισθησιολόγους δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης όλων των ενδοσκοπικών πράξεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές Ασφάλειας και Ποιότητας της σύγχρονης Ιατρικής. Οι ασθενείς λαμβάνουν ήπια καταστολή (μέθη) και αποχωρούν λίγη ώρα μετά χωρίς να έχουν οποιαδήποτε δυσάρεστη μνήμη.

Σήμερα στην ιατρική σήμερα δίδεται μεγάλο βάρος στην πρόληψη, γεγονός που αποτελεί αιχμή του δόρατος στη σύγχρονη Γαστρεντερολογία. Οι πιο πρόσφατες οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών προτείνουν τον προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση όλων των ασυμπτωματικών ατόμων με ηλικία άνω των 50 ετών και προτείνουν παρακολούθηση από ακόμα νεαρότερη ηλικία για άτομα που ανήκουν σε ειδικές ομάδες, π.χ. για τους 1ου βαθμού συγγενείς ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και τους ασθενείς πάσχοντες από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Στην Κλινική μας δίδεται ιδιαίτερη σημασία και σε αυτή την πλευρά των νοσημάτων, που συχνά δεν απαιτούν κάποια άμεση θεραπευτική παρέμβαση σε σωματικό επίπεδο αλλά την καλή επικοινωνία του ασθενούς με τον ιατρό, τη συζήτηση για την κατανόηση της φύσης της νόσου και την εκπαίδευση στην πρόληψη των λειτουργικών συμπτωμάτων.

Λειτουργικά γαστρεντερολογικά νοσήματα όπως η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (που συχνά το συναντάμε ως «ξινίλες» ή «καούρες»), το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (που συχνά το συναντάμε ως «σπαστική κολίτιδα») και η δυσκοιλιότητα φιγουράρουν μαζί με πολύ σοβαρά οργανικά νοσήματα (όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και οι καρκίνοι) στην κορυφή των νοσημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων, επιδρώντας στην ικανότητά τους να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες στις Δυτικές κοινωνίες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, με πιθανότητα 5-6% για το κάθε άτομο να τον αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του. Από τα άτομα αυτά το 1/3 θα πεθάνει από τη νόσο.

Καθώς οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου αναπτύσσονται σε έδαφος πολυπόδων, η πρόληψή τους μπορεί να επιτευχθεί με τον ενδοσκοπικό έλεγχο του παχέος εντέρου και την ενδοσκοπική πολυπεκτομή επί ανεύρεσης πολυπόδων, αποτρέποντας έτσι τη πιθανή κακοήθη εξαλλαγή τους στο μέλλον. Ιδιαίτερη εξέλιξη στο θέμα αυτό έχει φέρει η εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής ESD (Ενδοσκοπική Υποβλεννογόνια Διατομή) που επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλων πολυπόδων αλλά και καρκίνων με ενδοσκόπηση.

Το ενδοσκοπικό τμήμα του Mediterraneo Hospital έχει επενδύσει τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, απαραίτητο για τις σύγχρονες τεχνικές, όσο και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο σε προωθημένες επεμβατικές πράξεις.
Έτσι, εκτός από τις συνήθεις ενδοσκοπήσεις, στο τμήμα διενεργούνται:

PH-μετρία οισοφάγου: κλασσική pH-μετρία εμπέδησης και pH-μετρία με κάψουλα Bravo®

Μανομετρία Οισοφάγου

ΕRCP

Ενδοσκοπική θεραπεία εκκολπώματος Zenker

Ενδοσκοπική θεραπεία αχαλασίας (POEM)

Ενδοσκοπική θεραπεία οισοφάγου Barrett με EMR/ESD

Αφαίρεση ευμεγέθων πολυπόδων και προκαρκινικών βλαβών παχέος εντέρου, στομάχου με ESD

Ενδοσκοπικός υπέρηχος για την σταδιοποίηση/διάγνωση νεοπλασιών οισοφάγου, στομάχου, ορθού, παγκρέατος, μαζών αριστερού λοβού ήπατος  αριστερού επινεφριδίου, λεμφαδενοπάθειας μεσοθωρακίου και άνω κοιλιακής χώρας με λήψη βιοψιών (EUS-FNA)

Παροχέτευση παγκρεατικών συλλογών με ενδοσκοπικό υπέρηχο

Παρηγορητική θεραπεία υποτροπιάζουσας συστροφής παχέος εντέρου με διαδερμική κολοπηξία

Ενδοσκοπική παροχέτευσης χοληδόχου κύστης σε ασθενείς με υψηλό χειρουργικό ρίσκο κλασσικής χολοκυστεκτομής

Ενδοσκοπική γαστροστομία για τη χορήγηση Duodopa σε ασθενείς με βαριά νόσο του Parkinson

Θεραπεία αιμορροιδοπάθειας 1ου και 2ου βαθμού με απολίνωση

Αντιμετώπιση γαστροπάρεσης με ενδοσκοπική πυλωροπλαστική (G-POEM)

Διαβάστε ακόμη...